Blogi

Temu – Räjähdysmäisen kasvun kauppapaikka

Palaa blogiin

Mikä on viime aikoina länsimaissa räjähdysmäistä suosiota saanut Temu? Miten Temun markkinapaikka toimii ja mitä sen räjähdysmäinen kasvu tarkoittaa suomalaisille tuotevalmistajille?

Temu on kiinalaisen PDD Holdingsin omistama verkkokauppapaikka, joka on viime aikoina saavuttanut räjähdysmäistä suosiota länsimaissa. Temu tarjoaa laajan valikoiman tuotteita monista eri kategorioista ja houkuttelee asiakkaita erityisesti äärimmäisen alhaisten hintojen avulla. Mutta mikä tekee Temusta niin houkuttelevan ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia se tarjoaa myyjille?

Lue myös: Amazon vs. Temu: Miten Temu haastaa Amazonia Euroopassa?

Mikä on Temu ja miten se toimii?

Temu on verkkokauppa-alusta, jossa myyjät voivat listata tuotteitaan ja myydä niitä suoraan kuluttajille. Alusta pyrkii tarjoamaan kuluttajilleen ennennäkemättömän halpoja tuotteita poistamalla verkkokaupasta turhia välikädet valmistajan ja asiakkaan väliltä. Tämän johdosta Temu koostuu tällä hetkellä lähes täysin kiinalaisista myyjistä, jotka toimittavat tuotteet suoraan länsimaalaiselle loppuasiakkaalle lentorahtina. Tästä huolimatta Temu lupaa tuotteille ilmaisen toimituksen ja 90 päivän palautusoikeuden, yrityksenä tehdä alustasta houkuttelevan vaihtoehdon kuluttajille, jotka epäilevät tuotteiden laatua tai luotettavuutta.

Temun toimitusmalli aiheuttaa yli 4000 tonnia päivittäistä lentorahtia.

Lue myös: Miten Amazonin logistiikka toimii?

Maaliskuussa 2024 Temu alkoi houkutella myös länsimaalaisia kolmannen osapuolen myyjiä liittymään alustalle yrityksenä länsimaalaistaa alustan tarjontaa. Tämän lisäksi yritys on strategisten kumppanuuksien avulla pyrkinyt tarjoamaan myös tehokkaampaa logistiikkaa myyjille Euroopassa. Se, tulevatko länsimaalaiset tuotevalmistajat omaksumaan alustaa omakseen määrittää pitkälti Temun tarjontaa ja positiota länsimaisessa verkkokaupassa. Tämän takia meidän on erittäin tärkeä ymmärtää Temun toimintaperiaatteita ja sen kasvun merkitystä länsimaalaiselle verkkokaupalle.

Lue myös: Millaiselle yritykselle myynti Amazonissa sopii?

Temu on halvan hintansa lisäksi tullut kuluttajien keskuudessa myös tuotteiden heikosta laadusta ja väärennöksistä. Jopa Temu itse varoittaa käyttäjiään alustalla myytävistä elektroniikkatuotteista, jotka eivät usein ole sitä, mitä myynti-ilmoituksessa luvataan. Käyttäjien arvosteluista käy ilmi, kuinka Temun tuotteet usein ovat aivan muuta kuin käyttäjät luulevat tilanneensa tai saapuvat valmiiksi viallisina, jos ollenkaan. Vastaavalla bisneslogiikalla toimivan Sheinin vaatteista löydettiin hiljattain jopa myrkyllisiä aineita, joka herättää entistä enemmän kysymyksiä myös Temun tarjonnan turvallisuudesta.

Lue myös: Tuotekoodit Amazonissa – mitä, miksi ja milloin?

Miksi Temu kasvaa?

Temun kasvu länsimaissa on ollut suorastaan räjähdysmäistä aggressiivisen markkinoinnin ja halpojen hintojen ansiosta. Temu on kovaa vauhtia valtaamassa hakukoneita ja sosiaalista mediaa, eikä pelkää käyttää rahaa uusien asiakkaiden hankkimiseen. Temu -sovellus on tällä hetkellä ladatuin ilmainen sovellus monilla Euroopan markkinoilla ja jopa USA:n ladatuin iphone sovellus vuonna 2023. Euroopassa Temu on ohittanut hakuvolyymissa lukuisia paikallisia kilpailijoita ja vienyt miljoonia aktiivisia käyttäjiä länsimaisilta verrokeilta, mukaan lukien Amazonilta.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

Temu on onnistunut kaksinkertaistamaan käyttäjiensä sovelluksessa viettämän ajan pelillistämisen avulla, jossa käyttäjät voivat ansaita alennuksia pelaamalla sovelluksen sisäisiä minipelejä. GWS:n kyselytutkimuksen mukaan Temun keskivertokäyttäjä viettää sovelluksen ääressä keskimäärin 18 minuuttia päivässä, kun suurimpien kilpailijoiden (Amazon, eBay, Shein) sovelluksia käytetään keskimäärin 8 minuuttia päivässä.

Lue myös: Miten Amazon-ostaminen kehittyy vuonna 2024?

Tuleeko Temu Suomeen ja mitä se merkitsee?

Temun kasvu ravistelee suuresti länsimaiden verkkokauppaa ja vaatii täten heräämistä myös suomalaisilta yrityksiltä. Post Nordin tuore kuluttajatutkimus selvitti, että Temu on noussut Suomessa jo suosituimmaksi verkkokaupaksi jo yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Pelillistämisen keinoista huolimatta alusta ei siis ole houkutteleva vaihtoehto vain nuoremmalle sukupolvelle, vaan alustan vaikutukset Suomen verkkokauppaan ovat jo nyt erittäin laajat.

“Temun suosio Suomessa esittää aivan uudenlaisen haasteen suomalaisille tuotevalmistajille. Temu on ensimmäisenä suurena verkkokauppa-alustana tuonut kansainvälisen kilpailun Suomeen ja toimii varoittavana esimerkkinä siitä, millainen vaikutus tällä voi olla paikallisille yrityksille. Kuluttajat siirtyvät suosimaan Kiinasta suorana lentorahtina tuotua halpatavaraa ja kiinalaisjätin suuret resurssit nostavat hakusanamainonnan hinnat paikallisten yritysten ulottumattomiin.  Meidän on Suomessa herättävä ajoissa siihen, mitä Temun ja muiden verkkokauppa-alustojen kasvu ja Suomeen tulo merkitsee, jotta voimme kasvaa niiden kanssa sen sijaan, että jäisimme jalkoihin. “ YAP:n toimitusjohtaja Tommi Sassi perustelee.

Lue myös: Miksi Amazoniin: Maailman suurin kauppapaikka avaa mahdollisuuden kaikenkokoisille yrityksille

Uhat ja mahdollisuudet myyjille

Kuten mainittu, Temu on avoinna myynnistä kiinnostuneille yrityksille. Alustan valtava käyttäjäkunta ja nopeat kasvuluvut tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon, mutta myyjien on oltava tietoisia muutamista tärkeistä seikoista

Mahdollisuudet

  1. Suuri käyttäjäkunta: Temu tarjoaa pääsyn miljooniin potentiaalisiin asiakkaisiin länsimaissa, tarjoten mielenkiintoisen kasvumahdollisuuden.
  2. Aggressiivinen mainonta: Siinä missä Temun aggressiivinen mainosbudjetti valtaa länsimaisia markkinoita, voi se toimia myös alustalla myyvien yritysten eduksi. Jos Temun tarjonnasta löytyisi kiinalaisen halpatavaran lisäksi eurooppalaisia brändejä, hyötyisivät myös nämä yritykset Temun mittavista panostuksista markkinointiin.
  3. Kasvava suosio: Halusimme tai emme, Temun suosio länsimaissa kasvaa nopeasti. Haasteiden lisäksi tämä suo mielenkiintoisen mahdollisuuden länsimaisille myyjille kasvaa alustan suosion mukana.

Uhat

  1. Hintakilpailu: Temun alhainen hintataso ja kiinalaisten kilpailijoiden suuri määrä tarkoittaa äärimmäisen kovaa hintakilpailua. Vaikka tästä tarjonnasta erottuisikin laadukkaalla tuotteella ja brändillä, on syytä muistaa, että kuluttajat Temun alustalla etsivät nimenomaan alhaisempia hintoja.
  2. Laatuongelmat: Temu huono maine ja kritiikki tuotteiden heikosta laadusta voi olla erittäin haitallista myös länsimaisten myyjien brändille. Asiakkaat yhdistävät helposti alustan yleisen laatutason kaikkiin siellä myytäviin tuotteisiin, heikentäen luottamusta ja myyntiä myös länsimaisille brändeille.
  3. Rajalliset tukipalvelut: Toisin kuin Amazon tai Walmart, Temu ei tarjoa yhtä kattavia tukipalveluja esimerkiksi logistiikkaan ja aineettoman pääoman suojeluun. Temun alustalla jopa suorien väärennösten poistaminen voi osoittautua vaikeaksi tai mahdottomaksi.

Lue myös: Walmart Marketplace – Kasvava Verkkokauppa-alusta

Vaikka Temun kasvu näyttääkin tällä hetkellä erittäin nousujohteiselta, on vielä nähtävä kuinka hyvin se pystyy kilpailemaan Amazonin ja muiden suurten verkkokauppa-alustojen kanssa pitkällä aikavälillä. Temun strategia alhaisten hintojen ja aggressiivisen markkinoinnin avulla on toiminut hyvin tähän mennessä, mutta pitkäaikainen menestys edellyttää myös laadukkaiden palveluiden ja tuotteiden tarjoamista.

Temu voi olla houkutteleva vaihtoehto myyjille, jotka etsivät nopeaa kasvua ja pääsyä suureen käyttäjäkuntaan. Samalla myyjien on oltava tietoisia alustan toimintaperiaatteista ja sen tuomista haasteista ja riskeistä.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.