Amazon tarjoaa verkkokaupassaan myytäville tuotteille kaksi eri myyntimallia: FBA ja FBM. Tässä artikkelissa käsittelemme myyntimallien periaatteita, vastuiden jakautumista ja etuja. Lisäksi vertaamme Amazon-myyntiä oman verkkokaupan kautta tapahtumaan myyntiin.
FBA-malli
FBA-myyntimallin periaatteena on, että Amazon huolehtii tuotteen varastoinnista, toimittamisesta loppuasiakkaalle ja tuotepalautusten vastaanottamisesta. Myyjän vastuulle jää ainoastaan tuotteiden toimittaminen Amazonin varastolle. Myyntivarastosta Amazon taas jakelee tuotteet loppuasiakkaille ja siirtää joissakin tapauksissa tuotteita useampaan varastoon optimoidakseen toimitusaikoja. Toimitukset loppuasiakkaalle sisältävät sekä saman maan sisällä tapahtuvat toimitukset, että toimitukset eri maihin.
Etuna FBA-mallissa on ennen kaikkea helppous ja stressittömyys. Amazonin kantaessa vastuun luvattujen toimitusaikojen toteutumisesta, ei myyjän tarvitse kantaa tästä huolta.
Lisäksi FBA-malli on hyvin nopea ottaa käyttöön. Käytännössä tuotelistaus vain merkitään FBA-tyyppiseksi. Mikäli halutaan tutkia ja testata uutta markkinaa, ei tarvitse lainkaan käyttää aikaa logistiikkaketjun käyttöönottoon.
Vähemmän tunnettu etu on myös se, että Amazon näyttää suosivan FBA-listauksia suhteessa FBM-listauksiin. FBA-listauksella on siis paremmat mahdollisuudet nousta korkeammalle tuotelistausrankingissa.
FBM-malli
FBM-myyntimallissa myyjä vastaa varastoinnista ja logistiikasta. Myyjän tulee siis varmistaa, että logistiikkapartneri pystyy vastaamaan Amazonin tiukkoihin toimitusaikoihin. Myöhästymiset vaikuttavat tuotelistauksen ja koko myyntitilin suoriutumiseen. Mikäli myöhästymisiä tulee liikaa, Amazon on armoton ja voi pahimmassa tapauksessa sulkea koko tilin.
Etuna FBM-mallissa on kustannustehokkuus tietyissä tuotekategorioissa. Käytännössä isoissa tuotteissa suositaan FBM-mallia, kun taas pääsääntöisesti pienempiä tuotteita myydään FBA-mallilla. Ei siis ole varmuutta, että FBM-malli olisi kaikissa tapauksissa edullisempi. Amazonissa kymmenillä miljoonilla vuodessa myyvät yritykset saisivat varmasti neuvoteltua hyvät logistiikkasopimukset, mutta silti valtaosa päätyy FBA-malliin. Suosittelemme siis selvittämään kustannukset tarkasti ennen myyntimallin valintaa.
Lisäksi myyntimallia valitessa tulee tiedostaa, että myyminen ei ole ilmaista FBM-mallillakaan. Amazon perii joka tapauksessa referral feen, joka on tyypillisesti 15 % tuotteen myyntihinnasta.
Oma verkkokauppa
Amazon-kuluista puhuttaessa nousee usein esiin kysymys: miksi koko myyntiä ei voisi hoitaa omasta verkkokaupasta, jolloin säästetään Amazon-kuluissa?
- Ensiksi: myynti omasta verkkokaupasta ei ole ilmaista. Logistiikkaketju tulee neuvotella ja suunnitella, jotta se toimii luotettavasti.
- Toiseksi: omassa verkkokaupassa törmätään siihen ongelmaan, kuinka saada liikennettä sivustolle. Tuntemattoman brändin mainostaessa eri verkkoalustoilla, ei konversio ole tyypillisesti kovin korkea. Amazonissa taas liikenne on jo valmiina.
- Lisäksi: vaikka Amazonissa myytävä brändi olisi tuntematon, tuo Amazonin alusta brändille uskottavuutta. Tämä johtuu siitä, että Amazon itsessään koetaan niin luotettavaksi toimijaksi, että asiakas voi tuntea olonsa luottavaiseksi sieltä ostaessaan. Tämä etu vain kasvaa tuotelistauksen saadessa positiivisia asiakasarvioita. Tätä etua ei myyjän omassa verkkokaupassa ole – ainakaan alussa.
Me YAP:lla olemme perehtyneet eri myyntimalleihin ja osaamme siksi suositella juuri sinun tuotteillesi parasta vaihtoehtoa.