Blogi

Verkkokauppa-alustat vertailuun – mikä on paras kansainvälistymiseen?

Palaa blogiin

Verkkokauppa-alustojen kasvu on tarjonnut yrityksille monipuolistuneita tapoja myydä, laajentua ja mainostaa. Alustojen globaali laajentuminen haastaa tuotevalmistajia kehittymään huimalla tahdilla, mutta alustat tarjoavat myös kasvun mahdollisuuksia. Kun aloittamisen kynnys on ylitetty, jokainen alusta tarjoaa oman uniikin kulmansa myynnin kasvattamiseen. Tämän blogin avulla voit pohtia, mikä verkkokauppa on paras juuri sinulle!

Miten alustoille pääsee ja mikä on niiden kilpailuetu?

Amazon: Amazonissa myyntitilin avaaminen on helppoa eikä vaadi aiempaa kokemusta verkkokauppamyynnistä. Amazon on tarjolla olevista alustoista isoin, globaalein ja pystyy tukemaan myyjiä logistiikkapalveluin. Amazonin kilpailuetuna, mutta myös suurimpana kompastuskivenä, on sen koko. Isona ja luotettavana toimijana se houkuttelee kuluttajia maailmanlaajuisesti. Amazon on kuitenkin kasvanut niin isoksi, että laadukkaan myyjätuen saaminen voi ajoittain olla haastavaa.

Walmart Marketplace: Palveluiltaan Amazonin kanssa kilpaileva Walmart on toistaiseksi rajoittunut vain pohjoiseen Amerikkaan. Myyjäksi pääsee vain yritykset, jotka ovat rekistöiryteenä johonkin rajallisen listan maista. Walmartin logistiikkapalvelut ja mainonnan mahdollisuudet jäljittelevät Amazonia, mutta merkittävänä kilpailuetuna voi pitää seuraavaa: Walmartin In-store displaymainonnalla mainoksesi voivat näkyä myös Walmartin kivijaloissa.

Temu: Räjähdysmäisen kasvun kiihdyttämänä myös Suomessa laajassa käytössä oleva alusta tarjoaa käyttäjilleen häikäisevän halpoja hintoja ja laajan valikoiman massatuotettua kulutustavaraa. Temussa hintakilpailu on kovaa, mutta siinä pärjätessään myyjät voivat saavuttaa suuret myyntivolyymit. 

Etsy: Pienen volyymin tuotannon ja uniikkien käsitöiden valmistajille Etsy on unelmien alusta. Etsy tavoittaa juuri sen käyttäjäkunnan, joka arvostaa laatua eikä ole niin hintaherkkä, kuin muilla alustoilla ostelevat. Etsy on myös kokenut kasvua ja saavuttaa aina vain suuremman ja kansainvälisemmän käyttäjäkunnan. Alustana se tarjoaa brändeille myyntikanavan ja keinon mainostaa listauksiaan, mutta logistiikka ja varastointi jää myyjän vastuulle. 

eBay: Huutokauppaa ja kiinteähintaisten tuotteiden myyntiä yhdistelevä eBay todella tarjoaa melkein mitä vaan. eBay on yksi maailman käytetyimmistä verkkoalustoista, mutta Etsyn tavoin logistiikka ja varastointi on myyjän vastuulla. 

Alustoja jokaiseen tarpeeseen

Verkkokauppa-alustaa valittaessa on tärkeää huomioida seuraavia asioita:

  • Mikä on tärkein tarve, johon alustan tulisi vastata
  • Millainen ja minkä kokoinen käyttäjäkunta alustalla on
  • Sopiiko alustan maine brändin imagoon
  • Miten alusta tukee myynnin kasvattamista

Kaikki alustat sopivat kansainvälisen myynnin kasvattamiselle. Amazon on yhä monelle kansainvälistymistä aloittavalle paras, sillä se tarjoaa kaiken varastoinnista kuljetuksiin ja palautuksiin. Saat alustan kautta helposti myös brändin suojaukseen liittyviä palveluita, myynnin kehittämistä tukevia mainontaratkaisuita ja runsaasti analytiikka liiketoiminnan tueksi. Jos taustalla on onnistunutta verkkokauppamyyntiä ja löytyy resursseja rekisteröidä yritys Yhdysvaltoihin, Walmart on varteenotettava laajennuskohde.

Vaikka Amazonin ja Walmartin tarjonta on laajaa, jokaiselle tuotteelle se ei ole oikea paikka. Laadukkaita design tuotteita tai käsityönä valmistettua tavaran myyntiä kannattaa harkita ensisijaisesti Etsyyn. Vaikka Etsyn mainostyökalut eivät ole yhtä laajat, alustan etuna on käyttäjät itse. Jos haluaa ostaa tuotteen, jonka olettaa löytyvän Etsystä, asiakas suuntaa alustalle etsimään. Tällöin listausten sponsorointi ja hyvä hakukoneoptimointi ovat tärkeimmät näkyvyyden ja myynnin keinot.

eBay saattaa toimia parhaiten myyjille, jotka haluavat testata tuotteitaan ja kerätä arvosteluita suhteellisen nopeasti ja vaivattomasti. Liittymis- ja listausprosessit ovat kevyempiä eBayssa Amazoniin verrattuna, eikä tuotteet rajoitu pelkästään käsitöihin ja design-tuotteisiin. Temu on realistinen vain, jos pystyy pysymään pikamuodin trendien mukana ja tarjoamaan suurella volyymilla tuotettua ja halvalla hinnalla myytäviä tuotteita.

Myynnin kasvattaminen

Jokaisella vertailussa olevalla alustalla on jokin uniikki tulokulmansa hakukonenäkyvyyteen ja mainostamiseen, jotka tukevat myyntiä ja sen kasvattamista. Etsy ja eBay mielenkiintoisimpina nostoina kategorioiden ja tuotetagien valitsemisen takia. eBay tukee kahden katergorian, ns. primäärin ja sekundäärisen, valitsemisen. Etsyssä puolestaan voit lisätä listaukselle metatageja, joilla optimoida hakukonenäkyvyyttä. 

Vastaavaa optimointia tehdessä Amazonissa ja Walmartissa, avainsanoja on upotettava otsikkoon ja tuotekuvauksiin. Amazonissa metatietoihin jäävä avainsanalista vastaa tarkoitukseltaan Etsyn tageja. Amazonin ja Walmartin etuina on laajemmat mainontakeinot. Molemmat alustat tarjoavat display-mainontaa, jolla saat mainoksesi näkyville myös alustojen ulkopuolelle. 

Kaikilla alustoilla jatkuva optimointi ja ostotrendien seuraaminen on myynnin kasvattamisen kulmakivenä. Hyödynnä sekä alustojen sisäisiä analyysityökaluja että ulkoisia palvelukokonaisuuksia ja saat optimoinnin tueksi arvokasta dataa. Jos kansainvälistyminen verkkokaupan avulla on ajankohtaista, ota yhteyttä YAPn asiantuntioihin! Tuemme matkaa markkina-analyysistä jatkuvaan myynnin kehittämiseen.