Blogi

Amazon vs. Walmart – Erot ja Yhtäläisyydet

Palaa blogiin

Kuinka Walmartin verkkokauppapaikka eroaa Amazonista? Tuleeko Walmart haastamaan Amazonin Yhdysvalloissa? Miten voin julkaista tuotteeni myyntiin Walmartin alustalle?

Viime viikon blogissa tarkastelimme Jungle Scoutin julkaisemaa State of the Amazon Seller 2024 tutkimusta. Tutkimus osoitti, kuinka Walmartin verkkokauppa oli suosituin laajentumisen kohde Amazon-myyjille vuonna 2024. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin siihen, miten Walmartin alusta eroaa Amazonista ja kuinka saat tuotteesi Walmartin alustalle.

60% Amazon-myyjistä myi tuotteitaan vähintään yhdellä muulla kanavalla vuonna 2023

Lue myös: Amazon-myyjän näkymät vuodelle 2024

Mikä on Walmart Marketplace?

Walmart Marketplace on Walmartin itsensä omistama ja operoima sähköisen kaupankäynnin alusta. Amazonin tavoin, myös Walmart Marketplace tavoittaa Pohjois-Amerikassa satoja miljoonia ostajia ja omaa valtavat taloudelliset hartiat, joilla rahoittaa kasvua ja palveluja. Myös Walmart Marketplace mahdollistaa kolmannen osapuolen myyjien listata tuotteita myyntiin kauppapaikallaan, samalla tavalla kuin Amazonissa tai eBayssa. Walmart Marketplace on kuitenkin tärkeä erotella Walmartin fyysisistä tavarataloista. Tuotteiden myynti sähköisellä Walmart Marketplacella ei tarkoita, että tuotteita myytäisiin Walmartin tavarataloissa.

Vaikka Walmart Marketplace lanseerattiin jo vuonna 2009, on palvelu ottanut suuria kasvu- ja kehitysaskelia vielä aivan viime vuosina. Vuonna 2016 Walmart osti amerikkalaisen verkkokauppapaikan Jet.comin kolmella miljardilla dollarilla kasvattaakseen verkkokaupan yleisöään ja palvelujaan. Sittemmin Walmart on astunut strategisiin kumppanuuksiin esimerkiksi Microsoftin kanssa pilvipalvelujen ja digitaalisen innovaation kehittämiseksi. Tällä kumppanuudella Walmart pyrkii haastamaan myös Amazonin suureen suosioon noussutta Amazon Web Services (AWS) pilvipalvelualustaa. Lisäksi vuonna 2020 Walmart lanseerasi täysin Amazon FBA:ta vastaavan Walmart Fulfillment Service (WFS) palvelunsa tukeakseen kolmannen osapuolen myyjiä logistiikassa ja palautusten hoidossa.

Lue myös: Mikä on Amazonin FBA-myyntimalli ja miksi suosittelemme sitä asiakkaillemme?

Kuten Amazonilla, myös Walmartilla on valtavat taloudelliset hartiat ja sen sähköinen kaupankäynti kasvaa vuosi vuodelta.

Strategiset kumppanuudet ja palvelutason kehitys ovat johtaneet verkkokauppapaikan ripeään kasvuun. Tällä hetkellä Walmart saavuttaa yli 100 miljoonaa uniikkia kävijää kuukaudessa ja alustalla toimii yli 150 000 kolmannen osapuolen myyjää. Vuonna 2023 yhtiö piti myös ensimmäisen Seller Summit -tapahtumansa tarkoituksenaan edistää kolmannen osapuolen myyjien toimintaa alustalla.

Mitä yhteistä on Walmart Marketplacella ja Amazonilla?

Selvää on, että kummatkin alustat operoivat hyvin samankaltaisilla toimintaperiaatteilla. Ihan identtisiä alustat eivät kuitenkaan ole, jonka takia kokosimme alle keskeisimpiä alustoja yhdistäviä ja erottavia tekijöitä.

Yhteistä:

Massiivinen asiakaskunta. Kumpikin alusta saavuttaa järisyttävät määrät aktiivisia ostajia ja käyttäjiä. Jos haluat kasvattaa tuotteidesi näkyvyyttä ja tavoittaa kattavasti kuluttajia Yhdysvalloissa, ovat kummatkin alustat hyviä vaihtoehtoja.

Kunnioitettu ja luotettava. Sekä Walmart että Amazon ovat hyvin tunnettuja ja luotettuja tekijöitä USA:n markkinoilla. Näkyvyys tuotteillesi kummalla vain alustalla epäilemättä edistää kuluttajien ostoaikeita ja myönteistä mielikuvaa brändistäsi.

Logistiikan tukipalvelut. Molemmat alustat tarjoavat kolmannen osapuolen myyjille kokonaisvaltaisesti tukea logistiikan järjestämisessä. Amazonin FBA (Fulfillment by Amazon) ja Walmartin WFS (Walmart Fulfillment Service) tarjoavat myyjille loppuasiakaslogistiikan täysin ulkoistetusti.

Brändin suojauksen palvelut. Walmart tarjoaa alustallaan rekisteröidyille brändeille samankaltaisia palveluja kuin Amazon. Walmart Brand Portal tarjoaa tavaramerkin omaaville brändeille laajennettuja brändin rakennuksen ja suojaamisen palveluita. Verrattuna Amazonin Brand Registryyn, palvelut ja vaatimukset liittymiselle näyttävät erittäin yhtenäisiltä. Palvelun käyttöönottoa harkitsevan yrityksen tulisi kuitenkin huomioida, että Walmart hyväksyy Brand Portaliin vain USA:han rekisteröidyistä (USPTO) tavaramerkeistä, kun Amazon vastaanottaa myös EUIPO (tai mihin vain Amazon-markkinaan) rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lue myös: Amazon Brand Registry – miksi se kannattaa?

Eroa:

Kustannukset. Vaikka kummankin alustan toimintaperiaate on hyvin samankaltainen, liittyy alustojen kustannuksiin kuitenkin konkreettisia eroja. Walmartin kauppapaikalla myyntiin ei esimerkiksi kuulu kiinteitä kustannuksia, siinä missä Amazon-myyjät maksavat pientä kiinteää kulua myyntitilistään tai Vendor-sopimuksesta. Muutoin myynneistä pidätettävät referral feet Walmartin ja Amazonin välillä eivät osoita merkittävää eroavaisuutta.

Lue myös: Kuinka paljon brändit maksavat myynneistään Amazonille – ja miksi?

Kansainvälisyys. Siinä, missä Amazon on hyvin kansainvälinen toimija, on Walmart vahvasti rajoittunut vain Yhdysvaltoihin. Tästä syystä myös ulkomaisten yritysten myynti Walmart Marketplacella on toistaiseksi vaikeampaa. Tällä hetkellä Walmart Marketplace hyväksyy myyjiä Yhdysvaltojen lisäksi vain Kiinasta, Intiasta, Hong Kongista, Englannista, Kanadasta, Japanista tai Mexicosta. Suomalaisena Walmartissa myynti edellyttäisi siis yrityksen rekisteröintiä Yhdysvaltoihin tai johonkin edellä mainituista maista.

Amazonin kansainvälisyyden ansiosta alusta tarjoaa myös kattavammin kansainvälisille myyjille suunnattuja palveluja. Yksi esimerkki tästä on Amazonin EFN-verkosto, joka mahdollistaa tuotteiden myynnin ja toimituksen kaikkiin EU-maihin keskittämällä varastoinnin ja tähän liittyvän byrokratian vain yhteen maahan.

Lue lisää: Mitä EFN tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt Amazon-myynnissä?

Myynnin aloitus. Myynnin aloitus on Amazonissa tunnetusti nopeaa ja verrattain helppoa. Walmartilla puolestaan hakemusprosessin pituus ja vaatimukset ovat hieman monimutkaisemmat. Täyttäessäsi Walmartin vähimmäisvaatimukset, voit hakea myyntilupaa Walmartilta. Tämä prosessi kestää tavallisesti noin 2-5 viikkoa, jonka jälkeen voit ehtojen täyttyessä listata tuotteitasi alustalla.

Kilpailu. Nuoremman ikänsä ja myynnin aloittamisen kynnyksen puolesta Walmartilla on toistaiseksi myyjien kesken vähemmän kilpailua. Walmartin alustalla toimii nykyisellään hieman yli 150 tuhatta kolmannen osapuolen myyjää, kun vastaava luku Amazonilla on maailmanlaajuisesti noin 6,3 miljoonaa. Erottautuminen Walmartin alustalla olisi tämän tiedon valossa siis toistaiseksi helpompaa.

Mainittakoon myös, että vaikka kummankin yrityksen palvelut ja toimintamalli vaikuttaa samanlaiselta, on Amazon edelleen suurempi tekijä verkkokaupassa Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti. Amazonin verkkokaupan liikevaihto on edelleen moninkertainen Walmartiin verrattuna (50,9 miljardia vs. 19,2 miljardia) ja valtaosa ostajista USA:ssa aloittaa edelleen tuotehakunsa Amazonista.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

Miten voin alkaa myydä Walmart Marketplacella?

Ennen kun aloitat hakemuksen, varmista että täytät alla olevat vähimmäisvaatimukset liittyäksesi Walmart Marketplaceen:

  1. Yrityksen verotunnus (SSN ei kelpaa) tai yrityksen tunnistenumero (Hyväksytyistä maista)
  2. Tukevat asiakirjat, jotka vahvistavat yrityksesi nimen ja osoitteen
  3. Aikaisempaa menestystä verkkokauppapaikoilla tai verkkokaupassa myynnistä
  4. Tuotteet, joilla on GTIN/UPC GS1-yhtiön etuliitenumerot
  5. Tuotteet yhteensopivia Walmartin kiellettyjen tuotteiden säädösten kanssa
  6. Logistiikka Walmart Fulfillment Serviceä (WFS) hyödyntäen, tai toinen B2C toimituksia ja palautuksia hoitava varasto Yhdysvalloissa

Kun yrityksesi täyttää Walmartin vähimmäisvaatimukset, olet valmis hakemaan lupaa myyntitilin perustamiseksi Walmartin Seller Centeriin. Vähimmäisvaatimukset liittymiselle saattavat muuttua, joten tarkistathan aina ajantasaiset tiedot Walmartin sivustolta.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista Amazonin verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!