Blogi

Amazon – Suomi – Amazon – Sanakirja verkkokauppamyynnin tueksi

Palaa blogiin

YAP:n Amazon-sanasto on kasattu juuri sinua varten, joka haluat selkeän kartan verkkokauppaviidakossa seikkailuun!

A+ content

Amazonin erillinen kanava brändirekisteröidyille myyjille. A+ sisältö mahdollistaa yksityiskohtaisten ja sisältörikkaiden tuotesivujen luomisen kuvien, videoiden ja tekstien avulla.

ACoS (Advertising Cost of Sales)

Mainoksesta saadun myynnin prosenttiosuus. ACoS lasketaan jakamalla mainokseen käytetty raha mainoksesta tulleilla myynneillä.

Lue lisää ACoSista ja muista mainonnan mittareista Amazonissa.

AMZ (Amazon)

Amazonista-verkkokaupasta usein käytetty lyhenne.

API

Koodi, joka mahdollistaa kahden alustan/ohjelmiston keskinäisen keskustelemisen. Hyödyllinen mainonnan seurannassa ja mittaamisessa.

ASIN

Uniikki 10-merkkinen jono numeroita ja kirjaimia, joilla tunnistetaan Amazonissa myytävät tuotteet

Brand Registry

Amazonin erillinen palvelukokonaisuus, joka auttaa brändejä suojaamaan tavaramerkkejään Amazonissa ja luomaan luotettavia kokemuksia asiakkaille. Amazonin brändirekisteri avaa ovet myös tehokkaammalle brändimainonnalle.

Buy Box

Buy Box on ominaisuus useimmissa Amazonin tuotelistauksissa. Sen avulla kuluttaja voi nopeasti ja helposti ostaa tuotteen, jota hän on etsimässä. Jos samalla listauksella on useampia myyjiä, vain yksi voi voittaa paikan Buy Boxista.

DS (dropshipping)

Toimitustapa, jossa tuotteita ei säilytetä in-house varastossa. Sen sijaan kuluttajan ostaessa tuotteen, kauppa ostaa sen kolmannelta myyjältä joka toimittaa sen suoraan kuluttajalle.

EAN (European Article Number)

EAN on 13-numeroinen sarja, jota käytetään globaalisti tuotteiden tunnistamiseen.

Voit lukea lisää tunnistenumeroista Amazonissa

EFN (European Fulfillment Network)

Amazonin tarjoama vaihtoehto Eurooppalaisille myyjille. EFN mahdollistaa myynnin muille Amazonin markkinapaikoille ilman, että varastoja tarvitsee laajentaa kotimaan ulkopuolelle.

FBA (Fulfillment by Amazon)

Amazonin tarjoama logistiikkapalvelu, jossa myyjät voivat varastoida tuotteitaan Amazonin varastoissa. Kun myynti tapahtuu Amazonin verkkokaupassa, Amazon noutaa, pakkaa, lähettää ja hoitaa asiakaspalvelun myyjän puolesta.

Lue lisää: Mikä on Amazonin FBA-myyntimalli ja miksi suosittelemme sitä asiakkaillemme?

FBM (Fulfillment by Merchant)

FBM myyntimallissa myyjä on itse vastuussa tuotteen varastoinnista, pakkaamisesta ja lähettämisestä. Myyjien on myös itse tarjottava asiakaspalvelua ostajille, jotka ostavat tuotteet Amazonin kaupasta.

FC (Fulfillment Center)

Tällä tarkoitetaan isoa varastoa, jossa tuotteita varastoidaan, pakataan ja lähetetään Amazonin ja sen myyjien puolesta.

FNSKU (Fulfilment Network Stock Keeping Unit)

10-merkkinen tunniste, jota Amazon käyttää tunnistaakseen myyjien tuotteet silloin, kun he käyttävät Amazonin varastoja.

Fulfillment fee

Amazonin veloittama maksu tuotteiden noutamisesta, pakkaamisesta ja lähettämisestä FBA palvelua käytettäessä.

GTIN

Tuotenumeroiden identifiointijärjestelmä.

Inventory

Tuotteet, joita myyjä on listannut ja jotka ovat myynnissä Amazonissa (tai muulla verkkokauppa-alustalla). 

ISBN

Yleensä 10-numeroinen sarja, jolla tunnistetaan tietty kirja (myös e- ja äänikirjat) sekä sen painos.

Landing Page

Laskeutumissivu, eli se sivu jonne esimerkiksi mainosten linkit johtavat. Yleensä laskeutumissivuna käytetään brändin kotisivua, mutta Amazonissa mainostaessa laskeutumissivuna voi käyttää muun muassa tuotteen omaa sivual.

MCI (Multi-Country Inventory)

Tämä Amazonin malli antaa FBA myyjille mahdollisuuden valita maat, joihin he haluavat lähettää varastoa ja joissa haluavat Amazonin hoitavan tuotteen toimituksen kuluttajalle.

Pan EU

Jos myyjä myy aktiivisesti Amazonin Euroopan markkinapaikoilla, PAN EU on vaihtoehto, jossa myyjä voi lähettää tavaransa vain yhdelle varastolle. Sieltä Amazon lähettää tavarat laajemmin ympäri maanosaa eri varastoihin.

SC (Seller Central)

Käyttöliittymä tietyille Amazon-myyjille, jotta he voivat hoitaa Amazoniin luomaansa myyjätiliä. Seller Centralia käyttävät myyjät luokitellaan kolmannen osapuolen myyjiksi.

SEO (Search Engine Optimization)

Hakukoneoptimointi eli SEO on tärkeää myös Amazonissa. Optimoitujen listausten ja mainosten avulla voi maksimoida vierailijoiden määrän tuotesivulle. Amazonissa markkinointi on paljolti myös hakukonemarkkinointia, joten optimoidun sisällön luominen tukee myyntiä.

SKU (Stock Keeping Unit)

Koneluettavia koodeja, joita käytetään tuotteiden tunnistamiseen. Koodi vaihtelee yhtiökohtaisesti ja sitä käytetään varastonhallintaan

Storefront

Amazonin tarjoama palvelu brändirekisteriin kuuluville myyjille. Sen avulla voi luoda brändin oman kaupan Amazoniin ja tarjota asiakkaille mukaansatempaava virtuaalinen ostokokemus. Näyttävä storefront voi auttaa Amazon-myynnin tehostamisessa.

UPC (Universal Product Code)

Koneluettava koodi, jota käytetään tuotteiden tunnistamiseen. UPC koodia käytetään tuotteiden perustietojen seurantaan.

VC (Vendor Central)

Kun myyjä on osa Vendor Centralia, hänet luokitellaan ensimmäisen osapuolen myyjäksi. Vendor-mallin myyjät myyvät tuotteensa bulkkina Amazonille, joka toimii välittäjänä myyjän puolesta. Vendor-myyjäksi pääsee erillisellä kutsulla.

Amazonissa myynnin aloitus on nopeaa ja verrattain edullista, mutta menestyminen edellyttää ymmärrystä verkkokauppajätin toimintalogiikasta. Amazonin hakutulosten etusivulle pääseminen vaatii huolellista strategiaa ja jatkuvaa optimointia. Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!