Blogi

Tuotekoodit Amazonissa – mitä, miksi ja milloin?

Palaa blogiin

Tuotekoodit herättävät usein Amazon-myynnin yhteydessä kysymyksiä. Termit menevät helposti sekaisin eikä aina ole varmaa, mitä koodeja täytyy hankkia. Tässä julkaisussa avaamme keskeisiä tuotekoodeja ja kerromme, mitä merkitystä niillä on Amazonissa myydessä.

Kansainväliset tuotekoodit

Global Trade Item Number eli GTIN on tunnistenumero, jota yritys voi käyttää kaikkien tuotteiden ja palveluidensa yksilöimiseen ja tunnistamiseen. Kansainvälisesti hyväksyttyä ja tunnettua GTIN-järjestelmä valvoo ja hoitaa organisaationa GS1.  GTIN numeron avulla taataan tuotteiden yksilöllinen tunnistaminen osto- ja myyntitilanteissa sekä kuljetuksessa. 

GTIN erotellaan numerosarjan ja käyttökohteen mukaan eri luokkiin: ISBN, EAN (European Article -number) ja JAN (Japanese Article Number) ovat näistä yleisimmät. EAN ja JAN käyttävät myös yhteisnimitystä International Article Number (IAN).

Universal Product Code eli UPC on laajassa kansainvälisessä käytössä oleva viivakoodijärjestelmä. UPC sisältää huolella rakennettuja ja koodattuja viivoja, jotka mahdollistavat viivakoodin luvun mistä tahansa suunnasta. Viivakoodi on UPC:n skannattava osuus ja GTIN sen ala- tai yläpuolelta löytyvä numerosarja. Yhdessä nämä kaksi ovat se elementti, joka löytyy kaikkien jälleenmyytävien tuotteiden pakkauksista.
GTIN ja UPC ovat yhdistelmä, joka sopii erityisen hyvin jälleenmyyntiin siksi, että etenkin marketeissa skannausvolyymi on suuri. EAN pitää sisällään tiedon valmistajasta, pakkauksesta ja tuotteen yksilöllisistä tiedoista. Saman tuotteen eri variaatiolla on aina oma GTIN/EAN koodinsa, jolloin esimerkiksi koko- ja värivariaatiot ovat luettavissa tuotekoodista. Jälleenmyyjille tuotekoodijärjestelmä on erityisen tärkeä, sillä sen avulla hallitaan varastoja ja tuotepalautuksia.

Tuotekoodit Amazonissa

GTIN on käytössä myös Amazonissa. Uusia tuotelistauksia tehdessä GTIN on yleisin tunniste, jonka avulla uusi tuote yksilöidään. Kaikissa tapauksissa et tarvitse erillistä tuotetunnistetta, mutta nämä ovat harvinaisia ja vaativat aina erillisen GTIN vapautuksen Amazonilta. Kansainvälisten tuotekoodien lisäksi Amazonilla on käytössä kaksi omaa koodijärjestelmää:

ASIN eli Amazon Standard Identification number on tuotekoodi, joka luodaan jokaiselle Amazoniin listatulle tuotteelle. ASIN on 10-numeroinen koodi, joka on uniikki jokaiselle tuotteelle. ASINeiden avulla Amazon voi seurata tuotteita katalogissa. ASIN on myös osa tuotteen tuotesivulle johtavaa URL-osoitetta.

SKU (Stock Keeping Unit) on sisäinen tuotekoodijärjestelmä, jonka avulla myyjät voivat hallita Amazon-myynnin varastoja kun käytössä on Fulfillment by Amazon (FBA) toimitusjärjestelmä. SKU on koodi, jonka myyjä luo itse. Jokaisella tuotteella ja tuotevariaatiolla on oma SKU, jotta inventaarion ylläpitäminen helpottuisi. 

Uutta tuotetta listatessa on siis tärkeää, että tuotekoodi on selvillä tai GTIN vapautus on haettu! Vaikka Amazonilla on omat koodinsa, ASIN luodaan vasta, kun tuotelistaus on julkinen ja SKU on vain sisäiseen varastonhallintaan.

Amazonissa myynnin aloitus on nopeaa ja verrattain edullista, mutta menestyminen edellyttää ymmärrystä verkkokauppajätin toimintalogiikasta. Amazonin hakutulosten etusivulle pääseminen vaatii huolellista strategiaa ja jatkuvaa optimointia. Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.
Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!