Blogi

Amazon vs. Temu: Miten Temu haastaa Amazonia Euroopassa?

Palaa blogiin

Mikä on viime aikoina länsimaissa räjähdysmäistä suosiota saanut Temu? Miten Temun markkinapaikka toimii ja onko se realistinen haastaja Amazonille?

Viime vuosina olemme nähneet merkittävää kasvua kiinalaisilta verkkokauppapaikoilta Suomen ja Euroopan markkinoilla. Euroopan verkkokauppaan ryminällä saapunut Temu on ohittanut hakuvolyymissa lukuisia paikallisia kilpailijoita ja vienyt miljoonia aktiivisia käyttäjiä länsimaisilta verrokeilta, mukaan lukien Amazonilta. Mikä Temussa siis vetää puoleensa ja onko tämä muutos pysyvää?

Temu lyhyesti

Temu on kiinalaisyhtiö PDD Holdingsin omistama verkossa toimiva verkkokauppapaikka. Temu on Amazonin tavoin useita tuotekategorioita kattava myyntialusta tuotevalmistajille. Toistaiseksi alustalla toimii pääosin vain kiinalaisia halpatarjoajia, mutta hiljattain alusta on alkanut houkutella myös länsimaisia myyjiä.

Tekijät Temun suosion takana

Temun kaltaiset toimijat eroavat länsimaisista verrokeista monilla tavoin. Tähänastinen strategia on ollut haastaa länsimaiset toimijat tarjoamalla äärimmäisen alhaisia hintoja tinkimällä laadusta, kestävyydestä ja toimitusajoista. Alhaisten hintojen lisäksi Temu mainostaa käyttäjilleen tällä hetkellä ilmaista toimitusta ja palautuksia 90 päivän palautusoikeudella.

Temu on noussut nopeasti ladatuimpien sovellusten kärkeen myös Suomessa.

Toinen syy Temun räjähdysmäiseen kasvuun piilee yhtiön harjoittamassa aggressiivisessa mainonnassa. Temu on kovaa vauhtia valtaamassa hakukoneita ja sosiaalista mediaa, eikä pelkää käyttää rahaa uusien asiakkaiden hankkimiseen. Temu -sovellus on tällä hetkellä ladatuin ilmainen sovellus monilla Euroopan markkinoilla ja jopa USA:n ladatuin iphone sovellus vuonna 2023. On myös tärkeä tiedostaa, että vaikka Temu ei säästele rahankäytössään, sovelluksen käyttöönotto mahdollistaa heille aktiivisen yhteydenpidon käyttäjiin ilman, että heidän tarvitsee ostaa asiakkuutta uudelleen mainostamalla.

Kolmas Temun erottava tekijä on sen kyky saada käyttäjänsä viettämään aikaa sovelluksen parissa. Temun alustalla käyttäjät voivat pelata erilaisia minipelejä, joista pelaajat palkitaan alennuksilla alustaan tehtyihin ostoksiin. Pelillistämisen keinoja hyödyntäen Temu on onnistunut kaksinkertaistamaan ajan, jonka kuluttajat keskimäärin käyttävät sovelluksen selaamiseen päivittäin. Britannialaisen GWS:n kyselytutkimuksen mukaan Temun keskivertokäyttäjä viettää sovelluksen ääressä keskimäärin 18 minuuttia päivässä, kun suurimpien kilpailijoiden (Amazon, eBay, Shein) sovelluksia käytetään keskimäärin 8 minuuttia päivässä. 

Lue myös: Miten Amazon-ostaminen kehittyy vuonna 2024?

Halvan hinnan hinta

Kuten mainittu, Temun strategian keskiössä on tarjota tuotteita äärimmäisen halvalla hinnalla tai jopa ilmaiseksi. Tämä tulee kuitenkin usean kompromissin kanssa, joita seuraavaksi avaamme.

Temun halvan hinnan mahdollistamiseksi lähes kaikki alustan myyjät ovat kiinalaisia tuotevalmistajia. Yhtiöllä ei myöskään ole Amazonin tavoin laajaa logistiikka- ja jakeluverkostoa kohdemaissaan, vaan suurin osa yksittäisistä lähetyksistä lähetetään suoraan Kiinasta. Tämän takia tuotteiden toimitusajat asiakkaille ovat huomattavasti kilpailijoita, kuten Amazonia, pidempiä. Temu on myös yksin vastuussa 4 000 tonnin päivittäisestä lentorahdista. Yhdessä vastaavaa mallia hyödyntävän Sheinin kanssa yhtiöt ovat vastuussa noin. 9 000 tonnin päivittäisestä lentorahdista, luoden rasitteita kansainväliselle lentoliikenteelle ja kestävyydelle. Tämä tekijä on jälleen yksi ominaisuus Temun halpojen hintojen takana, sillä moni valmistaja haluaa ali-ilmoittaa tuotteensa hinnan välttyäkseen tullimaksuilta, jotka pätevät vain yli 150€ arvoisiin toimituksiin.

Alustalla myytävät tuotteet ovat halvasta hinnastaan huolimatta saaneet paljon kritiikkiä tuotteiden heikosta laadusta ja väärennöksistä. Jopa yhtiö itse kehottaa käyttäjiään varovaisuuteen elektroniikkatuotteita ostaessa, sillä vaikka tuotteet näyttävät autenttisilta länsimaisten brändien tuotteilta, eivät ne sitä usein ole. Alusta on kuullut käyttäjiltään valitusta myös siitä, kuinka tuotteet saattavat saapua pahasti vahingoittuneina, jos ollenkaan.

Temu myyntialustana?

Maaliskuussa 2024 Temu avasi ovensa Yhdysvaltalaisille myyjille ja alkoi pian houkutella myös Eurooppalaisia myyjiä liittymään alustalle. Arvoitukseksi jää, missä määrin länsimaiset myyjät tulevat alustalle todellisuudessa liittymään.

Vaikka Temu tarjoaakin alati kasvavaa käyttäjäkuntaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, on yhtiön maine edellä mainittujen ongelmakohtien takia huono. Alustalla selkeästi tärkein arvo myytävissä tuotteissa on halpa hinta kaiken muun kustannuksella. Alustalla myyntiä harkitsevan yhtiön tulisi harkita, millaisia mainehaittoja ja arvoristiriitoja alustalla toiminta voi aiheuttaa.

Tärkeää on huomioida myös se, että Temun tarjoamat tukipalvelut ja keinot aineettoman pääoman suojaukseen ovat hyvin rajalliset. Siinä missä Amazon tarjoaa lukuisia tukipalveluja logistiikkaan, markkinointiin ja aineettoman pääoman suojeluun, loistavat vastaavat palvelut Temussa laajalti poissaolollaan. Vaikka Temu onkin hiljattain panostanut jakeluverkostoonsa Euroopassa strategisten kumppanuuksien avulla, on Amazonia vastaavaan palvelutasoon vielä pitkä matka.

Lue myös: Miksi Amazoniin: Maailman suurin kauppapaikka avaa mahdollisuuden kaikenkokoisille yrityksille

Temun tulevaisuus – Amazonin haastaja?

Viimeiseksi jäljelle jääkin polttava kysymys: tuleeko Temu korvaamaan Amazonin tulevaisuudessa? Lyhyt vastauksemme on: ei.

Pidämme hyvin epätodennäköisenä sitä, että länsimaalaiset brändit ja tuotevalmistajat tulevat liittymään sankoin joukoin Temun alustalle. Äärimmäisen halvat hinnat ja aggressiivinen markkinointi ovat olleet toimivia strategioita herättämään huomiota ja nopeaa myyntiä, mutta Amazonin pitkäaikainen haastaminen Euroopassa vaatisi yhteistyötä myös paikallisten brändien kanssa. Temu voi olla tulevaisuuden haastaja halpakaupassa, mutta suurimman kaikenkattavan verkkokauppapaikan titteli tulee näkemyksemme mukaan pysymään myös jatkossa Amazonilla. Erinomainen osoitus tästä on myös blogin alussa esitelty kuvaaja, jossa Temu on ohittanut Amazonin hakuvolyymissa vain niissä Euroopan maissa, joissa Amazonilla ei ole omaa toimintaa.

Amazonissa myynnin aloitus on nopeaa ja verrattain edullista, mutta menestyminen edellyttää ymmärrystä verkkokauppajätin toimintalogiikasta. Amazonin hakutulosten etusivulle pääseminen vaatii huolellista strategiaa ja jatkuvaa optimointia. Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!