Blogi

Miten Amazon-ostaminen kehittyy vuonna 2024?

Palaa blogiin

Miten ostokäyttäytyminen kehittyy Amazonissa vuonna 2024? Miten inflaatio, tekoäly, tai sosiaalisen median kehitys näyttäytyvät Amazon ostokäyttäytymisessä?

Jungle Scoutin toteuttaman kuluttajatrendiraportin avulla pääsemme syventymään näihin kysymyksiin ja pohtimaan niiden kehitystä vuoden 2024 aikana. Raportissa tarkasteltiin tuhannen Yhdysvaltalaisen kuluttajan kulutuskäyttäytymistä ja -mieltymyksiä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla.

Inflaatio on rankaissut Yhdysvaltalaisia kuluttajia kovalla kädellä viimeisten vuosien aikana. Tämän vaikutukset verkkokauppaan näkyvät ensisijaisesti kuluttajien kasvavana hintaherkkyytenä. Jopa 79% kyselyyn vastanneista ilmoitti inflaation ja epävarman taloudellisen tilanteen vaikuttavan kulutuskäyttäytymiseen.

Amazonissa suurimmat vaikutukset nähtiin keskihinnan laskuna 15 eri tuotekategoriassa yhteensä 24:stä. Inflaation vaikutus nähdään myös myyntitrendien muutoksissa kategorioiden välillä. Harrastusvälineiden ja ei-välttämättömien tuotteiden, kuten lelujen, pelien ja kodinkoneiden myynnissä nähtiin kutistumista sekä hinnassa että myyntivolyymissa.

Samaan aikaan ns. välttämättömät tuotteet, kuten lemmikki- ja hygieniatarvikkeet jatkoivat kasvuaan hinnassa ja myyntivolyymissa, osoittaen pienempää vaikutusta hintaherkkyydelle yhdysvaltalaisten kuluttajien keskuudessa. Tästä huolimatta, yli 70% kuluttajista raportoi hinnan olevan suurin yksittäinen ostopäätöksen varmistaja vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla.

Kyselystä huolimatta on hyvä muistaa, että keskihinnan lasku tarkoittaa käytännössä yleisen hintatason laskua eikä esimerkiksi sitä, että ainoastaan halvimmilla tuotteilla olisi kysyntää ja mahdollisuutta kilpailla Amazonissa. Kysely rajoittuu myös vain osaan yhdysvaltalaisista kuluttajista, mutta antaa hyvän kuvan kuluttajakäyttäytymisen reaktiosta inflaatioon ja laajempaan taloudelliseen epävarmuuteen.

Kuinka Amazon-myyjä voi varmistaa riittävän tavoitekatteen keskihintojen pienentyessä? Lue blogimme: Kuinka paljon brändit maksavat myynneistään Amazonille – ja miksi?

Amazon on edelleen suosituin paikka kuluttajien verkkotuotehauille, mutta sukupolvien välillä on selvä ero hakukäyttäytymisessä muilla kanavilla, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Lähes 40 % Z-sukupolven kuluttajista aloittaa tuotehaun YouTubessa tai TikTokissa, ohittaen hakukoneena jopa Googlen. 

Sosiaalinen media kasvatti osuuttaan myös suorana ostokanavana. Jo yksi viidestä kuluttajasta ilmoittaa todennäköisesti ostavansa suoraan TikTokista, Instagramista, YouTubesta tai Facebookista. TikTok on uusin sosiaalisen median kanava, joka on tullut mukaan kaupankäyntiin syyskuussa 2023 lanseeratun TikTok Shopin myötä, johon jopa 20 % Amazonin brändeistä ja myyjistä suunnittelee laajentuvansa vuonna 2024.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

Kehittyvät teknologiat jatkavat ostokokemuksen uudistamista.

Uudet ja kehittyvät teknologiat, kuten lisätty todellisuus (AR) ja tekoäly (AI), jatkavat verkkokaupan ostokokemuksen kehittämistä ja kulutuskäyttäytymisen muovaamista.

Esimerkiksi Amazonin ”View in Your Room” on AR-ominaisuus, joka mahdollistaa ostajille tuotteiden ”sijoittamisen” omiin todellisiin ympäristöihinsä. Tämä mahdollistaa suurempien tuotteiden, kuten huonekalujen, sovittamisen kodin mittasuhteisiin ja sisustukseen jo ennen ostopäätöksen tekemistä. Vaikka tietoisuus tästä ominaisuudesta on vielä kasvamassa, suurin osa tästä vaihtoehdosta tietävistä kuluttajista käyttää sitä ostoksia tehdessään.

31 % kuluttajista, jotka ovat käyttäneet Amazonin ”View in Your Room” -toimintoa, kertovat sen johtaneen heidät ostamaan verkosta jotakin, jonka he muuten ostaisivat vain paikan päällä.

Alla havainnollistava esimerkki siitä, miten voimme toimintoa käyttäen sovittaa esimerkiksi uutta sohvaa toimiston aulan mittasuhteisiin ja olemassa olevaan sisustukseen.

Tekoäly on tullut merkittäväksi tekijäksi verkkokaupassa sekä myyjille että ostajille. 

Amazonissa erilaiset tekoälyä hyödyntävät ominaisuudet pyrkivät ensisijaisesti parantamaan kuluttajien ostokokemusta ja myyjien konversiota. Nämä ominaisuudet sisältävät toiminnon, joka tarjoaa yhteenvedon tuotteen arvosteluissa nostetuista ominaisuuksista. Nämä yhteenvedot luodaan tekoälyllä asiakasarvostelujen tekstin perusteella, jotka kuluttajat luettelevat toiseksi vaikuttavimmaksi tekijäksi Amazon-ostopäätöksissään.

Amazonissa myynnin aloitus on nopeaa ja verrattain edullista, mutta menestyminen edellyttää ymmärrystä verkkokauppajätin toimintalogiikasta. Amazonin hakutulosten etusivulle pääseminen vaatii huolellista strategiaa ja jatkuvaa optimointia. Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!