Blogi

Kuinka paljon brändit maksavat myynneistään Amazonille – ja miksi?

Palaa blogiin

Amazon-kulut ovat aihe, joka aiheuttaa usein keskustelua myyjien keskuudessa. Voi näyttää siltä, että Amazon ottaa melko suurenkin osuuden jokaisesta verkkokaupassaan myydystä tuotteesta. Varsinkin, jos käytössä on FBA-malli, jossa Amazon hoitaa sekä tuotteiden varastoinnin, että logistiikan. Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä kaikesta FBA-kulu muodostuu ja mitä siihen liittyvää Amazon-myyjän tulee huomioida.

Amazonin FBA-kuluun vaikuttavia asioita ovat:

  •  Myyntihinta 
  • Tuotteen koko 
  • Tuoteen paino 
  • Tuotekategoria 
  • Tuotteen varastointiaika 
  • Vuodenaika 

Kuten tästä voi päätellä, kulu vaihtelee paljon tuotteesta riippuen. Tyypillinen FBA-kulun osuus tuotteen myyntihinnasta on 20-50 %. Hieman yleistäen voi sanoa, että kulun ollessa 20-30 % tuotteen myynnistä voi saada hyvän katteen. 40-50 %:n kulu on jo liian suuri.

Tämän vuoksi on tärkeää selvittää FBA-kulu jo tuotteen analyysivaiheessa.

FBA-kulu jakautuu seuraavanlaisesti: 

  • Referral fee eli Amazonin myyntikomissio on suurimmalla osalla kategorioista 15 %.
  • Varastointiin ja logistiikkaan liittyvät kulut kattavat loput FBA-kulusta. 


FBA-kulu on suurin kulu, joka Amazon-myyntiin liittyy
. Muita kuluja ovat muun muassa kuukausittainen tilimaksu 39,99 dollaria (amazon.com), tuotepalautuksiin liittyvät kulut, sekä mahdolliset myyjän suorittamat varastosta otot (removal order).


Kuinka suuri FBA-kulu on eri kokoisille tuotteille? Alla pari esimerkkiä Amerikan Amazon-markkinasta.


Näistä esimerkeistä voi helposti päätellä, että juomapullon kate ei ole riittävällä tasolla. Lopullinen kate kaikkien kulujen jälkeen on noin 1,5-2,5 dollaria. Kuukausittaisen myyntivolyymin pitäisi olla huomattavan suuri, jotta tuotteen osalta päästäisiin kunnon tuottolukemiin. Kate ei myöskään jätä kovin paljon pelivaraa esimerkiksi kulujen noustessa. Seinähyllyn kate näyttää olevan kannattavalla tasolla.

 

Mitä FBA-malli tarjoaa myyjälle?

 

  • FBA-kulun maksamalla pääsee osalliseksi läntisen maailman suurimman kauppapaikan valtavasta hakuliikenteestä. Kun tuote saavuttaa hyvän orgaanisen position Amazonin hakusivuilla, ei markkinointiin juuri tarvitse investoida.
  • FBA-malli tarjoaa tuotteen varastoinnin ja toimituksen loppuasiakkaalle. Antamalla Amazonin hoitaa varastoinnin ja jakelun, voi myyjä keskittyä liiketoiminnassaan tärkeämpiin asioihin. Amazon tarjoaa nykyään esimerkiksi Euroopassa Pan-European FBA -mallin. Siinä myyjän tarvitsee toimittaa tavarat vain yhteen maahan. Sen jälkeen Amazon hoitaa jakelun kaikkiin kyseisen mallin tukemiin maihin, joissa on myyntiä. 


Ennen lopullisen myyntipäätöksen tekemistä kannattaa kuitenkin selvittää tuotteen valmistus- ja logistiikkakulut Amazonin varastolle, sekä muutama muu asia, kuten myyntivolyymiennuste ja kategorian kilpailutilanne. Tämän
Your Amazon Partners voi hoitaa puolestasi.

Varaa veloitukseton konsultaatio kanssamme. Kerromme mielellämme, miten yrityksesi voi hyödyntää Amazonia kansainvälisessä kasvussaan ja kuinka me voimme siinä auttaa.

Ota yhteyttä!