Blogi

Mikä on Amazonin FBA-myyntimalli ja miksi suosittelemme sitä asiakkaillemme?

Palaa blogiin

Ennen kun myynti Amazonissa voi alkaa, täytyy valita myyntimalli. Päätöstä ei kannata tehdä puolihuolimattomasti, sillä myyntimalli vaikuttaa merkittävästi moniin liiketoiminnan osa-alueisiin, kuten kustannusrakenteeseen, logistiikkaketjuun ja henkilöresurssien käyttöön.

Myyntimalli voi vaikuttaa myös tuotteidesi suosioon ja myyntimenestykseen Amazonissa. Tässä blogitekstissä käymme läpi Amazonin tarjoamat myyntimallit ja kerromme, miksi suosittelemme lähes aina asiakkaillemme Fulfillment by Amazon -myyntimallia, eli tutummin FBA:ta. 

Erilaisia Amazonin tarjoamia myyntimalleja on kolme: FBM, MCF ja FBA. Ne eroavat toisistaan palvelun laajuudessa ja hinnassa: 

 • FBM (Fullfillment by Merchant). FBM-malli on kaikista itsenäisin malli, jossa hoidat tuotteidesi varastoinnin, postitukset, palautukset ja asiakaspalvelun itse. Amazon ei siis tee asioita puolestasi, vaan toimii vain alustana tuotteiden myynnille. 
 • MCF (Multi-Channel Fulfillment). Tässä mallissa myyt tuotteet itse omassa verkkokaupassasi, mutta Amazon hoitaa puolestasi tuotteiden varastoinnin ja toimituksen.
 • FBA (Fulfillment by Amazon). FBA-myyntimallissa Amazon hoitaa puolestasi lähes kaiken: tuotteiden varastoinnin, toimitukset ja tuotepalautukset. Myyjänä säästät aikaa ja voit keskittyä liiketoiminnassasi tärkeämpiin asioihin. 

Euroopan Amazonissa on erilaisia FBA-mallin myyntitapoja, joista yksi on European Fulfillment Network (EFN). Sen avulla voit laajentaa markkina-aluettasi useampaan Euroopan Amazon-markkinaan, vaikka tuotteet olisivatkin fyysisesti varastoituna vain yhteen maahan.

Lue lisää: Mitä EFN tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt Amazon-myynnissä?

FBA:n hyödyt: Miksi valita Amazonin FBA-myyntimalli?

FBA-mallin tärkein hyöty on, että se säästää aikaa ja voit käyttää yrityksesi arvokkaita henkilöstöresursseja rutiininomaisten työtehtävien sijaan esimerkiksi myynnin kasvattamiseen, markkinointiin tai tuotekehitykseen.

FBA-myyntimalli tarjoaa myös monia muita etuja: 

 • Pääset hyödyntämään Amazonin laajaa logistiikkaverkostoa, joka on yksi maailman laajimmista ja tehokkaimmista. Yksittäisen brändin on lähes mahdotonta päästä käsiksi vastaavaan logistiikkaverkostoon ilman FBA-mallia. 
 • Saat ulkoistettua varastoinnin, toimitukset ja palautukset, jolloin et välttämättä tarvitse omia varastotiloja tuotteiden säilyttämiseen ja palautusten käsittelyyn.
 • Saat tuotteillesi Prime-merkinnän, jolloin Amazon Prime-asiakkaat saavat ilmaisen toimituksen tuotteellesi kahdessa päivässä. Prime-merkintä on merkki nopeasta toimituksesta ja luotettavuudesta, ja se saattaa kannustaa asiakkaita valitsemaan tuotteen.

Suosittelemme lähtökohtaisesti asiakkaillemme aina FBA-mallia yllä listattujen hyötyjen vuoksi. Myös Amazonin algoritmi suosii FBA-myyntimallia käyttäviä myyjiä, jolloin tuotteesi nousevat todennäköisemmin hakutulosten kärkipäähän. 

Lataa maksuton opas ja lue muut kokeneiden Amazon-matkaoppaidemme vinkit verkkokauppaviidakon valloitukseen. 

Mitä FBA maksaa ja mistä kulut koostuvat?

Koska FBA-malli tarjoaa käyttäjälleen paljon, on sillä myös hintansa. Hintarakenne ei myöskään ole aivan yksiselitteinen, vaan kokonaissumma koostuu muun muassa käsittely- ja toimituskuluista, varastointikuluista ja Amazonin veloittamasta myyntipalkkiosta.

Toimituskuluihin liittyvät maksut voivat vaihdella merkittävästi tuotteen fyysisen koon ja painon mukaan. Myös varastointikulut ovat tuotekohtaisia ja ne voivat myös vaihdella sesongeittain. 

Amazonin varastot ovat tehokkaasti suunniteltuja ja automatisoituja, mutta tila on kuitenkin rajallista; siksi tuotteiden pitkäaikaisesta varastoinnista voi aiheutua lisäkuluja. Erityisesti vilkkaimpina myyntiaikoina, kuten juhlapyhinä, varastointikustannukset voivat olla tavallista korkeammat. 

Lisäksi Amazon veloittaa prosentuaalisen myyntipalkkion aina, kun tuote myydään Amazonin alustan kautta. Kustannuksista riippumatta FBA-myyntimalli on silti useimmiten myyjälle järkevä ja kustannustehokas valinta.

Tutustu FBA:n maksuihin tarkemmin Amazonin omilla sivuilla: Fulfillment by Amazon

Millaiselle yritykselle FBA-myyntimalli sopii?

Suosittelemme FBA-myyntimallia lähtökohtaisesti kaikille asiakkaillemme, jotka harkitsevat Amazon-myynnin aloittamista. Yksi vaihtoehto on myös myydä osa tuotteista FBA-mallilla ja osa FBM-mallilla, jolloin ei ole pakko valita vain yhtä myyntitapaa. Tämä ratkaisu voi sopia sellaisille yrityksille, joilla on jo oma toimiva logistiikkaketju. 

FBA sopii sinulle erityisesti, jos

 • myyt pieniä ja kevyitä tuotteita, sillä tämä alentaa toimitus- ja varastointikuluja ja tekee myynnistä kannattavampaa (suuremmat tuotteet eivät kuitenkaan ole este FBA-mallin valintaan)
 • sinulla ei ole omia varastotiloja tuotteille tai varastotilan hankkiminen ei ole kannattavaa
 • haluat, että tuotteesi ovat oikeutettuja Prime-merkintään ja sen tuomiin etuihin 
 • haluat päästä käsiksi Amazonin laajaan ja tehokkaaseen logistiikkaverkostoon.
 • haluat käyttää aikaa liiketoiminnan kannalta tärkeämpiin työtehtäviin, kun tuotteiden varastointiin, lähetykseen ja palautuksiin. 

FBA ei välttämättä sovi yrityksellesi, jos

 • myyt hyvin suuria tai raskaita tuotteita
 • sinulla on oma varasto ja valmiudet tuotteiden käsittelyyn ja toimitukseen
 • käytät kolmannen osapuolen tarjoamaa toimituspalvelua
 • haluat hoitaa kaiken verkkokauppaan liittyvän logistiikan itse.

Lataa avuksesi maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen

Oppaassa kokeneet Amazonin erikoisjoukkomme paljastavat:

 • miksi kaikenkokoisten yritysten kannattaa tiirailla Amazoniin
 • mitkä kriteerit yrityksesi ja tuotteesi tulee täyttää, jotta voit menestyä Amazonissa
 • kolmiosaisen menestyspolun Amazonin verkkokauppaviidakkoon, sisältäen konkreettisia toimenpiteitä kartoitusvaiheesta tuotteiden lanseeraukseen ja jatkuvaan ylläpitoon.

Lataa opas Amazonin valloitukseen

Tai pyydä Your Amazon Partnersin matkaoppaat mukaan matkalle Amazonin valloitukseen – valmistelemme ja rakennamme Amazon-menestyspolun yrityksesi tilanteen ja tarpeiden mukaisesti yli 10 vuoden Amazon-kokemuksella. Ota yhteyttä!