Blogi

Mitä EFN tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt Amazon-myynnissä?

Palaa blogiin

Euroopan Amazonissa on erilaisia FBA-mallin myyntitapoja, joista yksi on European Fulfillment Network (EFN). Sen avulla voit laajentaa markkina-aluettasi useampaan Euroopan Amazon-markkinaan, vaikka tuotteet olisivatkin fyysisesti varastoituna vain yhteen maahan.

Kun haluat myydä tuotteitasi Euroopan Amazon-markkinassa, on muutama asia, jotka on syytä ottaa huomioon. Niistä ensimmäinen on myyntimallin valinta, jossa tarjolla on käytännössä kolme vaihtoehtoa.

Jos haluat myydä kaiken omatoimisesti ja hoitaa tuotteiden postitukset tuotteita tilanneille asiakkaille, puhutaan FBM:stä (Fulfillment by Merchant).

Toinen tapa myydä on MCF (Multi-Channel Fulfillment), jossa yritykset käyttävät Amazonia pelkkänä varastona, jonne yritys voi varastoida kaikki tuotteensa tai vain osan niistä.

Kolmas vaihtoehto on FBA (Fulfillment by Amazon), jossa Amazon hoitaa tuotteiden varastoinnin, toimituksen ja tuotepalautukset myyjän puolesta. Amazon tekee työn puolestasi, jolloin myyjänä säästät aikaa ja voit keskittyä liiketoiminnassasi tärkeämpiin asioihin.

Lue myös: Opas Amazonin valloitukseen

EFN yhdistettynä FBA-malliin

Yksi FBA-mallin suosituista myyntitavoista on EFN (European Fulfillment Network). EFN yhdistettynä FBA:han tarkoittaa sitä, että myyjä toimittaa myytävät tavarat vain yhteen Amazonin varastoon (yhteen maahan), mutta tuotelistaus näkyy useammassa markkinassa. Tavarat voivat siis sijaita esimerkiksi Saksassa, mutta listaus näkyy Saksan lisäksi myös italialaisille asiakkaille (Amazon.it). Tämä on erittäin yksinkertainen tapa esimerkiksi silloin, kun:

 

 1. Tarkoituksena on testata tuotteen kysyntää uusilla markkinoilla.
   
 2. Jos tuotteen päämarkkina on esimerkiksi Saksa, mutta kysyntää tuotteelle on myös muissa maissa, mutta ei niin paljon, että tuotteita kannattaisi varastoida muissa maissa.

 

EFN-malli vaatii vain yhden VAT-numeron

EFN:ssä tuotteet myydään yhdestä varastosta, vaikka tuotteita toimitettaisiin useampaan Euroopan maahan. VAT-numero täytyy tällöin hakea vain yhteen maahan: Siihen, jossa varasto fyysisesti sijaitsee. Sen sijaan varaston ollessa kahdessa maassa, esimerkiksi UK:ssa ja Saksassa, tulee yrityksellä olla VAT-numero rekisteröitynä molemmissa maissa.

EFN-malllin hyödyt ja haitat

EFN-mallin hyöty on Amazon-myynnin aloittamisen matalampi kynnys useammassa maassa. Myynnin aloittaminen Euroopassa on helpompaa, kun VAT-numero täytyy hakea vain yhteen maahan, ja lähetyssuunnitelmat tehdään vain yhteen maahan. 

Hyödyt:

 • Varastonhallinnan yksinkertaisuus
 • Tehostettu varastonvalvonta
 • Yritys voi myydä FBA-mallilla kaikissa Euroopan Amazonin markkinapaikoissa
 • Vain yksi Amazon-myyjätili vaaditaan
 • Vaatimuksena vain yksi arvonlisäveronumero (VAT) 
 • Yhä enemmän näkyvyyttä tuotteille
 • Lähetys Amazonin varastolle on edullisempaa kun erä lähetetään yhteen osoitteeseen

Haitat:

 • Korkeammat varastointikulut
 • Korkeammat toimituskulut
 • Pidemmät toimitusajat
 • Laadultaan heikompi tuotelistauksen käännös

Milloin EFN:ää kannattaa harkita?

Yleisesti mitattuna EFN on paras vaihtoehto pienemmän kokoluokan yrityksille, joiden myynti on alle 500 tuotetta kuukaudessa.

Kun myyntilukemat alkavat nousta, voi myyjä alkaa pohtimaan muita FBA-mallin myyntitapoja, kuten CE (Central Europe Program) ja PAN-EU (Pan European FBA).

Me YAP:lla olemme perehtyneet eri myyntimalleihin ja osaamme siksi suositella juuri sinun tuotteillesi parasta vaihtoehtoa. Ota rohkeasti yhteyttä!