Blogi

Viisi asiaa, joita et luultavasti vielä tiennyt Amazonista

Palaa blogiin

Amazon-kauppapaikan taival käynnistyi virallisesti vuonna 1995 ja on jatkunut todella nousujohteisena aina tähän päivään saakka. Kokosimme tähän artikkeliin viisi asiaa, joita et välttämättä vielä tiennyt maailman suurimmasta virtuaalimarkkinasta.

1. Kaikki alkoi kirjojen myynnistä

Kun Jeff Bezos perusti Amazon-kauppapaikan heinäkuun 5. päivänä vuonna 1994 ja avasi Amazon.comin verkkosivut heti seuraavan vuoden kesällä, sen valikoima oli huomattavasti suppeampi. Tuolloinen Amazon tarjosi kuluttajille maailmanlaajuisen kirjakaupan, jota Bezos hallinnoi omasta autotallistaan. Sittemmin Amazonista on laajentunut länsimäisena kauppapaikkana, joka on laajentunut myymään lähes kaikenlaisia tuotteita. Jotain yrityksen menestyksestä kertonee sekin, että Bezos, 58, on puolestaan listattu maailman toiseksi rikkaimmaksi henkilöksi heti Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin jälkeen.

2. Alkuperäinen nimi viittasi taikuuteen

Bezos nimesi rakentamansa kauppapaikan ensin toisella nimellä, Cadabralla, joka oli poiminta taikuudessa esiintyneestä ilmauksesta abracadabra. Bezosin asianajajan mielestä maaginen nimi oli kuitenkin liian sekava, ja hän pelkäsi nimen tulevan sekoitetuksi sanaan cadaver, mikä tarkoittaa englanniksi ruumista.

Lopulta he keksivät yhdessä uuden nimen Amazon, joka tunnetaan Etelä-Amerikan suurimpana jokena. Mahtipontisella nimellä haluttiin vertauskuvainnollisesti viestiä Bezosin perustaman kirjakaupan laajuudesta.

3. Ihan kaikkea Amazonista ei vieläkään voi ostaa

Amazon tunnetaan maailman suurimpana kauppapaikkana, josta voi ostaa lähes kaikkea. Siksi onkin helpompaa listata ne asiat, joita sieltä ei voi ostaa. Niihin kuuluvat muun muassa täysikokoiset asunnot, autot, savukkeet, arvat ja lottokupongit, ampuma-aseet, piilolinssit, viinit, bensiini, ilotulitteet ja elävät eläimet.

4. Lemmikkiystävällisempää yritystä saa hakea

Jos koirien mukaan ottaminen työpaikalle on työntekijälle tärkeää, Amazonia parempaa valintaa työnantajaksi saa hakea. Ihmisten parhaat ystävät ovat nimittäin lämpimästi tervetulleita Amazonin kampukselle Seattleen, jossa käy päivittäin noin 6000 koiraa. Yhdessä kampuksen rakennuksista on jopa paloposti, ei tietenkään oikea sellainen, jotta karvaiset kaverit tuntisivat olonsa mahdollisimman kotoisaksi.

5. Amazon on toistanut Applen hurjan saavutuksen

Yksi Amazonin hurjimmista saavutuksista oli vuonna 2018 sen yltäminen pörssiarvossa biljoonan eli tuhannen miljardin dollarin markkina-arvoon vasta historian toisena amerikkalaisyrityksenä. Aiemmin vain teknologiajätti Apple oli yltänyt vastaavaan. Amazonin menestys ei ole yllätys, sillä keskimäärin jokainen Yhdysvalloissa verkossa kulutettu dollari tuo sen kassaan peräti 49 senttiä.