Blogi

Amazon-myyjän näkymät vuodelle 2024

Palaa blogiin

Miltä vuosi 2024 näyttää Amazonissa myyvälle yritykselle? Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia Amazon-myyjät kohtaavat tulevaisuudessa?

Jungle Scoutin julkaisema tutkimus State of the Amazon Seller 2024 auttaa meitä ymmärtämään, miltä vuosi 2024 näyttää Amazon-myyjän näkökulmasta ja millaisia muutoksia tulemme vuoden aikana todennäköisesti näkemään. Nämä sisältävät lukuisia mielenkiintoisia muutoksia verkkokaupan monikanavaisuudesta sosiaalisen median ja kustannusten nousuun.

Verkkokaupan laajentuminen

Yhä useampi brändi ja myyjä ovat viime vuosina ottaneet käyttöön omnichannel-kaupankäyntistrategian. Vuonna 2023 noin 60% Amazonin myyjistä myi tuotteitaan vähintään yhdellä muulla kanavalla. Näillä vaihtoehtoisilla alustoilla huomataan selkeitä voittajia etenkin sosiaalisen median alustoilla sekä yritysten omien Shopify- ja verkkokauppojen keskuudessa. Sosiaalisen median alustoista TikTok Shop ja Instagram ovat herättäneet uutta kiinnostusta sosiaalisen median myyntikanavia kohtaan. 

20% Amazon-myyjistä ja brändeistä suunnittelee laajentavansa TikTok Shopiin vuonna 2024

Pitkäaikaiset kivijalkakauppojen johtajat ovat vahvistaneet sähköisen kaupankäyntinsä alustoja, houkutellen osakseen paljon Amazon-myyjiä. Walmart on pysytellyt tähän asti kiistattomana markkinajohtajana Yhdysvaltojen kivijalkakaupassa, mutta on viime aikoina kääntänyt katsettaan laajemmin myös verkkokauppaan.

Walmartin lanseeraama Walmart Marketplace on verkkokauppapaikka, joka toimii Pohjois-Amerikassa hyvin samankaltaisella tavalla kuin Amazon. Myös Walmartilla on takanaan suuret hartiat, joilla haastaa jättimäistä Amazonia. Toimintavuonna 2023 Walmartin liikevaihto kasvoi 648 miljardiin euroon, jättäen varjoonsa jopa kasvavan verkkokauppajätti Amazonin, jonka liikevaihto kasvoi samana vuonna 574 miljardiin euroon. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Walmart Marketplacen kehitystä.

Lue myös: Mitä Amazon.comissa myyvän yrityksen pitää tietää USA:n verotuksesta

Suuri osa Amazon-myyjistä harkitsee laajentumista Walmartin lisäksi myös muihin verkkokauppapaikkoihin, kuten eBayhin, Etsyyn, tai jopa kiinalaisiin kilpailijoihin Alibabaan tai SHEINiin. Tämä kertoo yhä enenevissä määrin verkkokaupan monikanavaistumisesta Amazonin nykyisestä johtaja-asemasta huolimatta. Siinä, missä tutkimukseen osallistuneet yhdysvaltalaiset pk-yritykset olivat kiinnostuneempia omasta Shopify -verkkokaupasta (36%), olivat suuremmat myyjät kiinnostuneempia muista verkkokauppapaikoista, mukaan lukien Alibabasta (29%) ja SHEINistä (22%). Tämä povaa mielenkiintoista tulevaisuutta myös kiinalaisten verkkokauppapaikkojen osalta, jotka ovat saavuttaneet räjähdysmäistä kasvua länsimaissa ja alkaneet houkutella alustalleen myös länsimaisia myyjiä.

Lue myös: Miten Temu haastaa Amazonia Euroopassa?

60% Amazon-myyjistä myi tuotteitaan vähintään yhdellä muulla kanavalla vuonna 2023

Amazon-myynnin haasteet

Uusi vuosi tuo tullessaan myös omia haasteitaan Amazon-myyjille koosta riippumatta. Haasteiden luonne vaihtelee tutkimuksessa myyjän koon mukaan. Tutkimuksessa Amazon Sellers & SMBs viittaa pieniin, alle 2 miljoonaa vuodessa vaihtaviin Amazon-myyjiin. Näiden myyjien joukossa on pk-yritysten lisäksi yksinyrittäjiä ja yksityishenkilöitä. Oikealla nähtävä Enterprise Brands puolestaan viittaa yli 2 miljoonaa vuodessa vaihtaviin Amazon-myyjiin ja etenkin yritysbrändeihin.

Mainituissa haasteissa huomataan helposti koon vaikutus liiketoimintaan. Yritysbrändien suurimmaksi haasteeksi koetaan pitkäaikaisempi ja strategisempi brändäys & tuotekehitys, kun taas pienempien myyjien haasteeksi muodostuu huomattavasti taktisemmat aspektit, kuten arvosteluiden keräys ja uusien tuoteideoiden löytäminen. Koosta riippumatta useita myyjiä askarruttaa verkkokaupalle hyvin tyypilliset haasteet, kuten arvosteluiden keräys, varastonhallinta, mainonta, sekä taloushallinto. Kokenut Amazon-kumppani auttaa kaikissa näissä haasteissa, mahdollistaen suuren verkkokauppaiidakon valloituksen suuremmalla onnistumisvarmuudella.

Lataa opas: Näin raivaat tuotteellesi tien verkkokauppaviidakkoon

45% Amazon-myyjistä ilmoitti harkitsevansa Amazon-kumppania verkkokauppansa tueksi

Sisäisten haasteiden lisäksi myyjät tulevat painimaan monien ulkoisten haasteiden parissa. Vuonna 2024 Amazon-myyjät, brändit ja yritykset kohtaavat jatkuvasti nousevia kustannuksia. Yli kolmannes myöntää olevansa huolissaan mainonnan, toimitusten ja tavaroiden kustannusten kasvusta. Tämä huoli saattaa saada jotkin yritykset harkitsemaan uudelleen investointejaan ulkopuolisiin resursseihin. Kasvavat kustannukset ovat merkittävä huolenaihe, joka vaikuttaa yritysten päätöksentekoon ja strategioihin tulevaisuudessa.

Lue myös: Miten Amazon-ostaminen kehittyy vuonna 2024?

Amazon-myynnin tavoitteet

Vuosi 2024 sisältää Amazonissa myyville yrityksille myös uusia tavoitteita. Yleisin tavoite tutkimukseen osallistuneiden Amazon-myyjien keskuudessa on myyntivolyymin kasvattaminen. Tavoite itsessään on selvä ja heijastaa hyvin nousevien kustannusten haasteita, johon suuri osa haluaa vastata suuremmalla myynnillä. Tämän lisäksi tavoitteet sisältävät brändin rakennusta, tuotetarjooman kehitystä, sekä kansainvälistä kasvua.

Tavoitteiden lisäksi Amazonin yritysmyyjät ilmoittivat itselleen keskeisimpiä keskittymiskohtia vuodelle 2024. Näistä suurimmaksi nousi vastaajien keskuudessa tuotetutkimus, johon Amazon on työkaluna erinomainen. Amazonin runsaasta saatavilla olevasta tiedosta voidaan erilaisilla työkaluilla nopeasti tutkia suurta määrää dataa, joka on kullanarvoista tietoa markkinointiin ja tuotekehitykseen. Kuvitellaan vaikka, että olemme kehittämässä uutta vedenkeitintä ensisijaisesti USA:n markkinoille. Kuinka arvokasta olisi yhteenveto saman tuotekategorian yleisimmistä valituksen ja ylistyksen aiheista, yhdistäen dataa kymmenistä tuhansista kilpailijoiden arvosteluista? Jos kiinnostuit Amazonista tuotekehityksen tukena – ota yhteyttä YAP:n asiantuntijoihin.

46 % Amazon-myyjistä Yhdysvaltain markkinoilla toimivat myös vähintään yhdellä muulla kansainvälisellä markkina-alueella.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!