Blogi

Amazon vs. Etsy – Erot ja yhtäläisyydet

Palaa blogiin

Kuinka  Etsyn verkkokauppapaikka eroaa Amazonista? Tuleeko Etsy haastamaan Amazonin tulevaisuudessa? Miten voin julkaista tuotteeni myyntiin Etsyn alustalle?

Kuten muutaman viikon takaisessa blogissa näimme, merkittävä osa nykyisistä Amazon-myyjistä myy tai suunnittelee myyvänsä myös muissa kanavissa vuonna 2024. Eräs yleisimmistä vaihtoehtoisista alustoista (kuten myös Jungle Scoutin tutkimuksessa State of the Amazon Seller 2024) on Etsyn verkkokauppapaikka. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin siihen, miten Etsy eroaa Amazonista ja kuinka saat tuotteesi myyntiin Etsyn alustalle.

60% Amazon-myyjistä myi tuotteitaan vähintään yhdellä muulla kanavalla vuonna 2023

Lue myös: Amazon-myyjän näkymät vuodelle 2024

Mikä on Etsy?

Amazonin tavoin Etsy on verkkokauppapaikka, jossa myyjät voivat itsenäisesti julkaista tuotteitaan myyntiin eri kategorioissa. Toisin kuin Amazon, Etsy keskittyy kaikenkattavan kaupan sijasta enemmän käsintehtyihin tuotteisiin, juhlatuotteisiin, kustomoituihin tuotteisiin ja erilaisiin taide- ja käsityötuotteisiin. Hiljattain myös Etsy on lisännyt kauppapaikalleen uusia kategorioita pyrkien laajentamaan tuotetarjoamaa. Tästä huolimatta kauppapaikan pääpaino on edelleen edellä mainituissa kategorioissa, johtuen osin myös alustan käyttäjille muodostuneesta vahvasta mielikuvasta. Mitä yhteistä ja eroa näillä kahdella kauppapaikalla keskenään on?

Myös Amazon on luonut Amazoniin oman Amazon Handmade -segmentin käsityötuotteita varten

Yhteistä

Suosittu. Mielenkiintoisen Etsystä tekee myös sen osoittama vahva kasvu kävijämäärässä viimeisten vuosien aikana. Etsyn vuosittaiset kävijämäärät kasvoivat 46,3 miljoonasta vuonna 2019 yli kaksinkertaisesti 93,9 miljoonaan vuonna 2022. Yhtä suuri muutos on nähty myös alustan myyjissä. Vuonna 2019 Etsyn alustalla toimi 2,6 miljoonaa myyjää, joka kasvoi 7,3 myyjään vuonna 2022. Nykyisellään alusta tavoittaa vuosittain 96,2 miljoonaa käyttäjää ja 8,3 miljoonaa myyjää. Amazon puolestaan tavoittaa vuosittain 310 miljoonaa aktiivista käyttäjää, 2,7 miljardia kuukausittaista kävijää, sekä 9 miljoonaa aktiivista myyjää.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

Kasvava. Kävijämäärien tavoin, myös liikevaihto on nähnyt vahvaa kasvua kummallakin alustalla. Etsyn oma liikevaihto on kasvanut 0,81 miljardista vuonna 2019 moninkertaisesti 2,74 miljardiin vuonna 2023 (238,27%). Vastaavasti Amazonin liikevaihto on kasvanut 280,5 miljardista vuonna 2018 eli kaksinkertaisesti 574,9 miljardiin vuonna 2023 (104,96%). Lukuja tarkastellessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että se kertoo vain yrityksen oman tuoton. Toinen mielenkiintoinen verkkokauppapaikan koosta kertova luku on sen alustalla myytyjen tuotteiden kokonaisliikevaihto (GMV). Etsyssä tämä liikevaihto oli 13,1 miljardia vuonna 2023, verrattuna Amazonin 728,8 miljardiin.

Helposti huomattava ja merkittävä ero Amazonin ja Etsyn välillä on koko. Tämä on osoitus Amazonin kiistattomasta johtaja-asemasta verkkokaupassa, laajemmasta tuotevalikoimasta ja verkossa nähtävistä laajemmasta ostajien keskittymisestä yksittäisistä verkkokaupoista keskitetyille markkinapaikoille.

Lue myös: Miksi Amazoniin: Maailman suurin kauppapaikka avaa mahdollisuuden kaikenkokoisille yrityksille

Kilpailtu. Vaikka Etsy onkin kooltaan Amazonia pienempi, yhdistää kumpaakin alustaa tiukka kilpailu tuotteiden sijoituksesta hakujen ensimmäisillä sivuilla. On tärkeä muistaa, että vaikka Etsyssä onkin aktiivisia myyjiä Amazonia vähemmän (8,3 vs. 9 miljoonaa myyjää), on Etsy huomattavasti rajoittuneempi tuotekategorioiden määrässä. Esimerkiksi hakiessasi tuotteita hakusanalla “photo frame”, saat Amazonissa yli 30 000 hakutulosta. Vastaava haku Etsyssä tuottaa noin 350 000 hakutulosta. On siis sanomattakin selvää, että erottautuminen kummallakin alustalla vaatii hyvien tuotteiden lisäksi ymmärrystä kilpailutilanteesta ja markkinasta.

Lue myös: Näillä keinoilla tuotteesi menestyy Amazonissa

Eroa

Palvelutaso. Etsyn tarjoamat verkkomyynnin tukipalvelut ovat Amazonia suppeammat useassa kategoriassa. Etsy ei esimerkiksi tarjoa Amazon FBA:n kaltaista varastointi- ja logistiikkapalvelua, vaan jättää palautusten ja loppuasiakaslogistiikan järjestelyn pääosin myyjän vastuulle. Tämä on suuri apu myyjille eteenkin maantieteellisesti kaukaisemmissa kohdemaissa, joka kannattaa ottaa huomioon alustaa valitessa. Amazon tarjoaa kattavammin palveluja myös esimerkiksi mainontaan, brändäämiseen ja skaalautumiseen.

Lue myös: Mitä EFN tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt Amazon-myynnissä?

Kustannukset. Kummallakin alustalla on myyjille hieman eri tavoin käyttäytyviä kustannuksia. Esimerkiksi toteutuneista myynneistä pidätettävät referral fee -kustannukset määräytyvät Amazonissa tuotekategorian mukaan, kun taas Etsyssä kustannukset ovat samat tuotteesta riippumatta. Tämän lisäksi Etsy perii oheisen Sellerapp -taulukon mukaisesti lisäkustannuksia eri toiminnoista. Yleisesti ottaen myyjät Etsyssä kohtaavat vähemmän kustannuksia kuin Amazonissa.

Lue myös: Miten varmistaa riittävä kate Amazon-myynnistä?

Myynnin aloitus. Vaikka myynnin aloitus on kohtalaisen helppoa ja nopeaa Amazonissa, on kynnys Etsyssä vielä hiukan pienempi. Etsyyn rekisteröityessä et esimerkiksi tarvitse tilitietoja kummempia pankki- tai verotietoja. Voit kirjautua Etsyyn esimerkiksi nykyistä Google- tai Facebook-tunnustasi käytten, kun taas Amazoniin tarvitset aina oman rekisteröidyn käyttäjätunnuksen. Amazonilla on myös tiukempia kriteereitä yksittäisille listauksille, jotka myös osaltaan pitkittävät myynnin aloitusprosessia.

Lataa opas: Näin raivaat tuotteellesi tien Amazoniin

Miten aloitan myynnin Etsyssä?
Kun kirjaudut sisään, voit helposti luoda kauppasi muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa:

  1. Valitse Etsy-kauppasi asetukset.
  2. Nimeä Etsy-kauppasi.
  3. Luo uusi banneri kauppaasi.
  4. Luo ja julkaise uusi tuote.
  5. Aseta maksut ja laskutustiedot, ja olet valmis.

Tiesitkö, että voit myydä tuotteita myös yksityishenkilönä sekä Amazonissa, että Etsyssä?

Amazon ja Etsy ovat molemmat erinomaisia markkinapaikkoja, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Parhaan valinnan tekemiseksi kannattaa tutkia molempia markkinapaikkoja. Mieti erityisesti, missä tuotekategorioissa olet myymässä ja millaisen asiakaskokemuksen haluat tarjota ostajille.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista Amazonin verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!