Blogi

Amazon vs. eBay – Erot ja Yhtäläisyydet

Palaa blogiin

Kuinka  eBayn verkkokauppapaikka eroaa Amazonista? Tuleeko eBay haastamaan Amazonin tulevaisuudessa? Miten voin julkaista tuotteeni myyntiin eBayn alustalle?

Kuten muutaman viikon takaisessa blogissa näimme, merkittävä osa nykyisistä Amazon-myyjistä myy tai suunnittelee myyvänsä myös muissa kanavissa vuonna 2024. Eräs yleisimmistä vaihtoehtoisista alustoista (kuten myös Jungle Scoutin tutkimuksessa State of the Amazon Seller 2024) on eBayn verkkokauppapaikka. eBay on myös Amazonin jälkeen kooltaan toiseksi suurin verkkokauppapaikka Euroopassa, tehden siitä mielenkiintoisen kohteen tuotevalmistajille. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin siihen, miten eBay eroaa Amazonista ja kuinka saat tuotteesi myyntiin eBayn alustalle.

60% Amazon-myyjistä myi tuotteitaan vähintään yhdellä muulla kanavalla vuonna 2023

Lue myös: Amazon-myyjän näkymät vuodelle 2024

Mikä on eBay?

eBay on Amazonin rinnalla yksi vanhimmista verkkokauppapaikoista tänä päivänä. Vuonna 1995 perustettu eBay aloitti tarjoamalla alustan pelkästään huutokauppoihin, jonka jälkeen siirtyi nopeasti myös kiinteähintaiseen verkkokauppaan. Kuten Amazonissa, myös eBayssa kolmannen osapuolen myyjät voivat listata tuotteitaan myyntiin laajalle yleisölle tuotekategoriasta riippumatta. eBay saatetaan historiansa takia usein mieltää pääosin käytettyjen tavaroiden alustaksi, mutta tänä päivänä jo 80% eBayssa myydyistä tuotteista myydään uutena. Miten eBay siis vertaa Amazoniin? Mitä yhteistä ja eroa alustoilla on myyjän näkökulmasta?

Lue myös: Amazon vs. Walmart – Erot ja Yhtäläisyydet

Yhteistä

Näkyvyys. Sekä Amazon, että eBay tavoittavat molemmat satoja miljoonia käyttäjiä ja miljoonia myyjiä kansainvälisesti. Maailmanlaajuisesti eBay tavoittaa 132 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja isännöi yli 18 miljoonaa myyjää. Suurin osa eBayn käyttäjistä ja myyjistä sijaitsevat yhä USAssa, mutta kuten mainittu on alusta saavuttanut myös Euroopassa merkittävän aseman. Amazon puolestaan saavuttaa 310 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja yli 9 miljoonaa aktiivista myyjää vuosittain. eBayn suurempi myyjien lukumäärä selittyy sillä, että alustalla on Amazonia yleisempää ja helpompaa myydä yksityishenkilönä myös käytettyjä tavaroita.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

eBay on neljänneksi ladatuin kauppasovellus Yhdysvalloissa Amazonin, Walmartin ja Temun jälkeen.

Yhden pysähdyksen kauppa. Amazonin tavoin myös eBay toimii kaiken kattavana kauppana, josta voit löytää kaikki tarvitsemasi puhelimesta vaatteisiin ja makeisista auton renkaisiin. Tämä auttaa kumpaakin alustaa tavoittelemaan ostajia hyvin laajasti kategoriasta riippumatta ja tarjoamaan myyntimahdollisuuksia lähes kaikille kuluttajatuotteita valmistaville yrityksille.

Lue myös: Miksi Amazoniin: Maailman suurin kauppapaikka avaa mahdollisuuden kaikenkokoisille yrityksille

Kansainvälinen. Yhdysvaltalaisista juuristaan huolimatta myös eBay on kasvattanut toimintaansa kansainvälisesti useisiin maihin. Tällä hetkellä eBaylla on oma myyntisivu 24 maassa ja laajemmin myyntiä yli sataan maahan. Tämän lisäksi myös eBay on hiljattain pyrkinyt parantamaan palveluita kansainvälisille myyjille esimerkiksi tarjoamalla tukea tulliasiakirjojen ja palautusten hoidossa. Tämän ansiosta sekä eBay että Amazon ovat kummatkin erinomaisia alustoja tukemaan brändejä kansainvälisessä myynnissä ja uusien markkinoiden avaamisessa.

Katso webinaaritallenne: Näin viet tuotteesi kansainvälisille markkinoille Amazonin avulla

Eroa

Lukuisista samankaltaisuuksista huolimatta, on alustojen välillä kuitenkin huomattavia eroja. Alla muutama keskeisin ero alustojen välillä myyjien näkökulmasta.

Ostokokemus. eBayn panostuksista huolimatta Amazon on edelleen edellä asiakaslähtöisen ostokokemuksen luomisessa loppuasiakkailleen. Hyvä esimerkki tästä on palautukset. Siinä missä Amazon tarjoaa asiakkailleen täydet palautukset kaikista tuotteista siinä tapauksessa, että asiakas on tyytymätön tuotteen laatuun tai toimitusaikaan, tarjoaa eBay puolestaan myyjille mahdollisuuden olla tarjoamatta palautuksia ollenkaan. Vaikka tämä saattaa myyjänä kuulostaa alkuun hyvältä asialta, viestii tämä potentiaalisille ostajille etteivät he voi täysin luottaa myytävään tuotteeseen. Kuluttajat Amazonissa voivat siis automaattisesti luottaa tuotteeseen jo sen perusteella, että se on myynnissä Amazonissa.

Lue myös: Miten Amazon-ostaminen kehittyy vuonna 2024?

Myyjien palvelut. Amazonia ja eBayta verratessa törmäämme jälleen siihen, että Amazonin tukipalvelut myyjilleen ovat ylivertaiset. Suurin esimerkki tästä on Amazonin FBA (Fulfillment by Amazon) logistiikkapalvelu, jossa voit ulkoistaa jakeluketjusi loppuasiakaslogistiikan täysin Amazonille. eBayssa puolestaan vaihtoehtosi on hoitaa logistiikka itse, tai hyödyntää kolmannen osapuolen kumppania logistiikan ulkoistamisessa. Tämän lisäksi Amazon omaa pidemmälle kehittyneen palvelutarjoaman esimerkiksi brändin rakennuksen, mainonnan ja verotuksen tukipalveluissa.

Lue myös: Amazon Brand Registry – miksi se kannattaa?

Kustannukset. Vaikka molempien alustojen kustannukset määräytyvät toteutuneiden myyntien mukaan, on kustannusten määräytymisperusteissa alustojen välillä eroja. eBayssa myydessäsi maksat alustalle kahdenlaisia maksuja: listausmaksuja ja loppuarvomaksuja. Listausmaksut ovat pieniä maksuja jokaisesta luetteloon lisätystä tuotteesta. eBay tarjoaa kuitenkin jopa 250 maksutonta listausta kuukaudessa. Loppuarvomaksut maksetaan prosentuaalisena osuutena tuotteen myyntihinnasta (vrt. Amazon referral fees). Tämä summa sisältää toimitus- ja käsittelykulut, mutta ei myyntiveroa. Loppuarvomaksut määräytyvät tutulla tavalla tuotteen myyntikategorian mukaisesti. Voit tarkastella loppuarvomaksujen määräytymistä eBayn sivuilta. Yleisesti ottaen, eBayn kustannukset myyjille ovat pienemmät kuin Amazonissa.

Lue myös: Miten varmistaa riittävä kate Amazon-myynnistä?

Myynnin aloitus eBayssa

  1. Rekisteröidy eBay-käyttäjäksi

Aloita rekisteröitymällä eBay-käyttäjäksi, jos sinulla ei vielä ole tiliä. Voit rekisteröityä suoraan eBayn verkkosivujen kautta. Lisätietoja rekisteröitymisprosessista löytyy eBayn ohjeista. Tässä vaiheessa eBay myös tarkistaa, kuuluuko osoitteesi alustan tukemien maiden listalle (joihin myös Suomi kuuluu). 

  1. Luo tuotelistaus

Kun olet rekisteröitynyt, voit aloittaa tuotteiden listaamisen. eBayn standardit tuotelistaukselle ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Amazonissa, joten listauksen luominen on usein nopeaa ja helppoa.

Amazon ja eBay ovat molemmat varteenotettavia alustoja yrityksesi verkkokaupan kasvun mahdollistajaksi. Parhaan valinnan varmistamiseksi kannattaa tutkia molempia markkinapaikkoja. Mieti erityisesti, millaisia tuotteita olet myymässä ja millaisen ostokokemuksen haluat tarjota asiakkaillesi.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista Amazonin verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen ja ota kuunteluun podcast, jossa käymme läpi mm. millaisille yrityksille myynti Amazonissa sopii ja mitkä ovat avaintekijät Amazonissa menestymiseen!