Blogi

eBay – Kansainvälinen verkkokauppa-alusta

Palaa blogiin

eBay on yksi maailman tunnetuimmista ja pitkäikäisimmistä verkkokauppapaikoista, joka tarjoaa alustan sekä uusien että käytettyjen tuotteiden myyntiin ja ostamiseen. Mutta mitä eBay tarkalleen ottaen on, miten se toimii, miksi se kasvaa ja kenelle se sopii? Tässä blogissa pureudumme näihin kysymyksiin ja pohdimme myös, mitä mahdollisuuksia ja uhkia eBay tarjoaa myyjille, erityisesti Suomessa.

Tiesitkö? eBay on toiseksi suosituin verkkokauppa-alusta Euroopassa.

Lue myös: Amazon vs. eBay – Erot ja Yhtäläisyydet

Mikä on eBay?

eBay on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista verkkokauppapaikoista. Alusta perustettiin vuonna 1995, jolloin se aloitti toimintansa huutokauppapohjaisena palveluna. Sittemmin eBay on laajentanut toimintaansa vahvasti myös kiinteähintaiseen kaupankäyntiin. eBayn alustalla kolmannen osapuolen myyjät voivat listata tuotteitaan myyntiin laajalle yleisölle ja se tunnetaan nykyisin sekä käytettyjen että uusien tuotteiden markkinapaikkana. Vaikka eBayn juuret ovatkin huutokaupassa ja tori.fi -kaltaisessa yksityishenkilöiden käytettyjen tavaroiden kaupassa, on alusta kehittynyt laajalti Amazonin ja muiden verkkokauppapaikkojen kaltaiseen toimintamalliin.

Tiesitkö? Tänä päivänä jopa 80 % eBayssa myydyistä tuotteista on uusia.

Lue myös: Mistä etsit ensimmäisenä tuotteita, kun harkitset nettishoppailua?

Miten eBay toimii?

eBay tarjoaa muita verkkokauppa-alustoja hyvin vastaavan toimintamallin, jossa myyjät voivat luoda tuotelistauksia ja ostajat voivat selata ja ostaa tuotteita. Yhtenä erona muihin alustoihin myyjät voivat valita, haluavatko he asettaa tuotteensa myyntiin huutokauppana vai kiinteään hintaan. eBay tarjoaa myös erilaisia työkaluja ja palveluita helpottamaan myyjiä ja ostajia esimerkiksi maksutapojen integrointiin ja palautusten hallintaan. Myyjät eivät myöskään saa Amazonin tai Walmartin tavoin eBaylta suoraa tukea logistiikkaan, vaan myyjät ovat vastuussa varastoinnista ja loppuasiakaslogistiikasta itse. eBay kuitenkin suosittelee sivuillaan tiettyjä hyväksi toteamiaan kolmannen osapuolen logistiikkakumppaneita.

Lue myös: Mikä on Amazonin FBA-myyntimalli ja miksi suosittelemme sitä asiakkaillemme?

Käyttäjät ja asiakkaat voivat rekisteröityä alustalle ilmaiseksi. Myyjät puolestaan maksavat listausmaksuja sekä loppuarvomaksuja toteutuneiden myyntien perusteella. Listausmaksut ovat pieniä maksuja jokaisesta luetteloon lisätystä tuotteesta, mutta eBay tarjoaa kuitenkin jopa 250 maksutonta listausta kuukaudessa, mikä tekee alustan käytöstä erityisen houkuttelevan pienille myyjille ja uusille yrittäjille.

Loppuarvomaksut maksetaan prosentuaalisena osuutena tuotteen myyntihinnasta, mikä sisältää myös toimitus- ja käsittelykulut mutta ei myyntiveroa. Nämä maksut määräytyvät tuotteen myyntikategorian mukaisesti, joten on tärkeää, että myyjät tutustuvat tarkasti eBayn loppuarvomaksujen määräytymiseen eBayn verkkosivuilla. Yleisesti ottaen, eBayn kustannukset myyjille ovat pienemmät kuin Amazonissa, mikä voi olla merkittävä etu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

Lue myös: Miten varmistaa riittävä kate Amazon-myynnistä?

Miksi eBay kasvaa ja kenelle se sopii?

eBayn kasvuun vaikuttaa sen kyky tarjota monipuolinen valikoima tuotteita ja sen maailmanlaajuinen tavoittavuus. eBaylla on yli 132 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja yli 18 miljoonaa myyjää maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä houkuttelevan alustan sekä pienille että suurille yrityksille. Yhdysvaltojen lisäksi eBaylla on erittäin vahva markkina-asema myös Euroopassa. Kuukausittain yli 460 miljoonaa ihmistä vierailee eBayssa viideltä sen suurimmalta Euroopan markkinalta. eBay on erityisen vahva Saksassa (147,8 miljoonaa), Iso-Britanniassa (232,8 miljoonaa) ja Italiassa (46,9 miljoonaa).

Alla oleva Foxintelligencen taulukko osoittaa suosituimmat verkkokauppa-alustat Euroopan suurimmilla talousalueilla (mittausaika lokakuu 2023). Amazonin jälkeen eBay on suosituin yksittäinen verkkokauppa-alusta Euroopassa.

Lue myös: Amazon vs. Temu: Miten Temu haastaa Amazonia Euroopassa?

eBayn alusta sopii erityisesti yrityksille ja yksityishenkilöille, jotka haluavat myydä nopeasti ja laajasti erilaisia tuotteita – uusia tai käytettyjä. eBay tarjoaa muita verkkokauppa-alustoja nopeamman ja helpomman pääsyn myynnin aloittamiseen, jonka ansiosta se toimii myös nopeampiin markkinan testaus- ja myyntitarpeisiin. Lisäksi eBayn helppo pääsy markkinoille ja matalat listauskustannukset tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon.

Lue myös: Miksi Amazoniin: Maailman suurin kauppapaikka avaa mahdollisuuden kaikenkokoisille yrityksille

Tuleeko eBay Suomeen?

eBay on jo saatavilla Suomessa ja suomalaiset käyttäjät voivat sekä ostaa että myydä tuotteita eBayn kautta. Alusta tarjoaa tietoa ja tukea kansainvälisille myyjille esimerkiksi tulliasiakirjojen ja palautusten käsittelyn osalta, mikä hieman helpottaa suomalaisten myyjien toimintaa globaalilla tasolla. Suomessa eBay ei ole vielä saavuttanut samaa suosiota kuin Yhdysvalloissa tai muualla Euroopassa, mutta sen kasvava käyttäjäkunta ja laajenevat palvelut tekevät siitä potentiaalisen markkinapaikan suomalaisillekin myyjille.

Lue myös: Kansainvälinen myynti Amazonissa – Kuinka valloittaa uusia markkinoita?

Uhat ja mahdollisuudet myyjille

Mahdollisuudet

  • Kansainvälinen näkyvyys: eBay tarjoaa myyjille mahdollisuuden tavoittaa laajan kansainvälisen asiakaskunnan.
  • Monipuolinen tuotevalikoima: eBayn joustava alusta sopii sekä uusille että käytetyille tuotteille, avaten monia liiketoimintamahdollisuuksia.
  • Matala kynnys: eBayn helppo rekisteröitymis- ja listausprosessi tekee siitä houkuttelevan uusille myyjille.

Uhat

  • Kilpailu: eBayn laaja myyjäkunta tarkoittaa kovaa kilpailua, mikä voi vaikeuttaa uusien myyjien erottumista.
  • Palautukset ja asiakaspalvelu: Toisin kuin Amazon, eBay ei aina tarjoa yhtä kattavaa palautuspolitiikkaa, mikä voi vaikuttaa ostajien luottamukseen.
  • Logistiikka: Myyjien on itse hoidettava logistiikka, mikä voi olla haastavaa erityisesti kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Lue myös: Amazon markkinointi – Miten erottautua kilpailijoista

eBay tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia myyjille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa kansainvälisille markkinoille ja tavoittaa laajan asiakaskunnan. Samalla myyjien on kuitenkin oltava tietoisia kilpailun kovuudesta ja logistiikan haasteista.

Osaavat matkanjohtajamme keskustelevat kanssasi mielellään yrityksesi potentiaalista verkkokauppaviidakossa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä.