Blogi

Yleisimmät kompastuskivet Amazoniin mentäessä – ja kuinka vältät ne

Palaa blogiin

Vaikka Amazonissa piilee kasvupotentiaalia ja mahdollisuuksia kansainvälistymiseen kaiken kokoisille yrityksille, ei siellä oleminen automaattisesti tee autuaaksi. Matkalle mahtuu monenlaisia kompastuskiviä, jotka voivat jarruttaa yrityksen matkaa sademetsän syövereihin.

Olemme valitettavan usein kuulleet Amazon-myyntiä kokeilleiden yritysten toteavan, että “Amazon ei tarjonnut riittävää potentiaalia”. Voi olla, että tämä pitää paikkansa, eikä aika ole ollut vielä kypsä Amazonin valloitukseen. Tai sitten matka on vain tyssännyt muutamiin tyypillisiin virheisiin, joita moni Amazoniin pyrkivä retkikunta kohtaa. 

Tässä blogitekstissä käymme läpi kuusi yleisintä kompastuskiveä Amazoniin mentäessä – ja tietysti kuinka voit välttää ne.

Lataa myös maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen

1. Tuotteesi ei nouse esiin verkkokauppaviidakosta

Pelkkä hyvä tuote ei takaa Amazon-menestystä. Tuotteen on tarjottava jotain uutta, erilaista tai ainutlaatuista kilpailijoihin verrattuna. Yksinkertaisimmillaan kyseessä voi olla erottuva väri tai jokin lisäominaisuus, jota kilpailijoilla ei ole. 

Joissain Amazonin tuotekategorioissa on mahdollista menestyä yksinkertaisesti positioimalla oma tuote kilpailijoita paremmin. Mieti, mikä ainutlaatuinen ominaisuus erottaa tuotteesi muista markkinoilla olevista vaihtoehdoista? Esimerkiksi laadukas, erottuvat pakkaus tai tyylikkäät tuotekuvat herättävät asiakkaissa enemmän luottamusta kuin ilman pakkausta kuvattu halvan näköinen tuote.

Tärkeää on sanallistaa ja kiteyttää oman tuotteen edut selkeästi ja houkuttelevasti tuotteen myyntisivulle, jota Amazonissa kutsutaan nimellä tuotelistaus. Asiakkaan on saatava nopeasti käsitys siitä, mitkä ovat tuotteesi kilpailuedut ja mitä se lisäarvoa se ostajalleen tarjoaa. 

2. Et ole sukeltanut tarpeeksi syvälle Amazonin data-altaaseen

Amazon on maailman suurin data-allas, josta voidaan hankkia tietoa muun muassa markkinatrendien, kilpailutilanteen, asiakkaiden tarpeiden, hinnoittelun sekä oman tuotteen potentiaalin kartoittamiseen jo ennen myynnin aloittamista. Pintapuolinen sukellus Amazon-dataan ja puutteellinen taustatyö voivat pahimmillaan johtaa täysin väärän polun valitsemiseen heti Amazon-taipaleen alussa.

Amazonin dataan pääsee käsiksi tutkimalla ja analysoimalla kilpailijoiden listauksia. Tämä voi kuitenkin olla aikaa vievää ja haastavaa, jonka vuoksi apuna voi hyödyntää erilaisia markkinoilla olevia työkaluja, jotka auttavat datan jäsentelyssä. Näitä työkaluja ovat esimerkiksi Helium10, Sellics, Jungle Scout ja AMZScout. 

Kilpailijoiden listauksia tutkimalla tai työkaluja hyödyntämällä voit selvittää muun muassa mitkä tuotteet ovat tällä hetkellä suosittuja, mitä asiakkaat hakevat, kuinka paljon kilpailua kategoriassa on ja mikä on kilpailevien tuotteiden hintakehitys. 

3. Et saa kesytettyä Amazonin algoritmia 

Amazonissa menestyminen on algoritmipeliä. Kilpailu viidakon kuninkuudesta on kovaa, ja Amazonin algoritmit vaikuttavat merkittävästi siihen, mitkä tuotteet näkyvät ja saavat huomiota. 

Algoritmin kesyttäminen voi tyssätä jo heti alkuunsa, sillä tuotteen lanseerauksesta alkaa niin sanottu salesBOOST-vaihe, jolloin Amazonin algoritmi suosii uusia tuotelistauksia noin neljän viikon ajan. Tässä vaiheessa on olennaisen tärkeää tarkkailla ja optimoida tuotelistauksia päivittäin orgaanisen myynnin maksimoimiseksi.

Algoritmin jatkuvassa hallinnassa on olennaista, että 1.) tuotelistaus on tehty laadukkaasti ja 2.) algoritmi ymmärtää, mistä tuotteessasi on kysymys. Hyvin tehty ja houkutteleva listaus konvertoi yleensä tehokkaasti, mikä saa algoritmin antamaan lisäboostia tuotteelle. Oikeat termit ja avainsanat, sekä selkeä tuotekuvaus auttavat algoritmia puolestaan ymmärtämään, mikä tuotteesi on ja mihin hakutuloksiin se kannattaa yhdistää. 

Myyjän kannalta on valitettavaa, että Amazon ei enää paljasta tarkkoja yksityiskohtia algoritminsa sielunelämästä. Tietoa voi etsiä verkosta eri lähteistä, mutta yleensä opettavaisinta on jatkuva seuranta, optimointi ja omat käytännön kokeilut.

Lue, kuinka autoimme asiakastamme Hoyla Toolsia kesyttämään Amazon-algoritmin

4. Olet unohtanut jatkuvan optimoinnin 

Jos luit huolellisesti edellisen kohdan, tiedätkin jo, että voittaakseen Amazon-algoritmin puolelleen tarvitaan jatkuvaa optimointia. Jos tuotelistauksia ei optimoi säännöllisesti, hukkuvat tuotteet helposti massaan eivätkä ne enää tavoita potentiaalisia ostajia. 

Trendit muuttuvat, kilpailijat kehittyvät ja uusia tuotteita ilmestyy markkinoille jatkuvasti. Esimerkiksi hakusanat elävät koko ajan; termit, joilla asiakkaat hakevat tuotteita tänään, eivät välttämättä ole relevantteja enää muutaman kuukauden päästä. 

Käytännössä optimointi tarkoittaa tuotelistauksen elementtien, kuten otsikon, kuvien, tuotekuvauksen, avainsanojen ja hintojen systemaattista tarkistamista ja päivittämistä. Myös itse tuotetta, sen ominaisuuksia ja pakkausta voidaan kehittää kuluttajien suosimaan suuntaan.

Olennaista on pysyä ajan tasalla markkinatrendeistä ja kilpailutilanteesta. Seuraa säännöllisesti listauksia ja kilpailijoita, tarkkaile asiakkaiden palautetta ja hyödynnä Amazonista saatavaa analytiikkaa. Jatkuva optimointi on prosessi, joka edellyttää säännöllistä seurantaa ja muutosten tekemistä tarpeen mukaan.

Kuulostaako jatkuva optimointi työläältä ja käyttäisit mieluummin työaikasi siihen, minkä parhaiten osaat? Ota avuksesi Your Amazon Partnersin kokeneet matkaoppaat ››

5. Et saa kerättyä tuotteellesi hyviä arvosteluja

Jos vertailtavana on kaksi hyvin samankaltaista ja yhtä hyvää tuotetta, valitsee asiakas todennäköisimmin sen, jolla on enemmän positiivisia tuotearvosteluita. Siksi hyvät tuotearvostelut ovat Amazon-menestyksen kannalta tärkeässä asemassa.

Eniten tuotearvosteluita keräävät hyvät ja huonot tuotteet, “ihan hyvät” eivät niinkään. Siksi kaikkein tärkeintä on, että tuote on laadukas ja jopa ylittää asiakkaiden odotukset. Tyytyväiset asiakkaat ovat todennäköisimmin valmiita jättämään arvostelun. Oma roolinsa on myös hyvällä asiakaspalvelulla, jolla voidaan saada heikompikin ostokokemus käännettyä positiiviseksi.

Amazon on nykyään hyvin tarkka arvosteluiden pyytämisen suhteen, joten kyseenalaisiin toimenpiteisiin, kuten pelkästään hyvien arvostelujen pyytämiseen ei kannata ryhtyä. Arvosteluja voi ja kannattaa pyytää suoraan ostaneilta asiakkailta ja tehdä prosessi mahdollisimman sujuvaksi, esimerkiksi lisäämällä selkeä linkki tilausvahvistussähköpostiin tai helppo ohje tuotepakkauksen mukaan. 

6. Et hyödynnä Amazon-mainontaa 

Hyvin harva tuote myy ainakaan Amazon-taipaleensa alussa itse itseään. Amazonin sisäisellä mainonnalla saadaan aikaan tuotteen alkuvaiheen näkyvyys, jonka osuutta voidaan pienentää, kun tuotelistaus alkaa saamaan orgaanista näkyvyyttä. 

Amazonin sisäinen mainonta onnistuu Amazonin oman mainostyökalun Amazon Advertisingin kautta, tai muiden markkinoilla olevien kolmansien osapuolien tarjoamien työkalujen avulla. Amazon-mainonnan avulla tavoitat potentiaalisesti ostajat silloin, kun he ovat aktiivisesti etsimässä tuotteita ja tekevät tuoteryhmääsi viittaavia hakuja. 

Amazon Advertisingin avulla voit kohdentaa mainoksesi tiettyihin avainsanoihin, tuotekategorioihin, demografisiin tietoihin ja aiempiin ostoksiin perustuen, sekä seurata mainoskampanjoidesi suorituskykyä.

Lataa avuksesi maksuton oppaamme Amazonin valloitukseen

Oppaassa kokeneet Amazonin erikoisjoukkomme paljastavat:

  • miksi kaikenkokoisten yritysten kannattaa tiirailla Amazoniin
  • mitkä kriteerit yrityksesi ja tuotteesi tulee täyttää, jotta voit menestyä Amazonissa
  • kolmiosaisen menestyspolun Amazonin verkkokauppaviidakkoon, sisältäen konkreettisia toimenpiteitä kartoitusvaiheesta tuotteiden lanseeraukseen ja jatkuvaan ylläpitoon.

Lataa opas ››

Tai pyydä Your Amazon Partnersin matkaoppaat mukaan matkalle Amazonin valloitukseen! Valmistelemme ja rakennamme Amazon-menestyspolun yrityksesi tilanteen ja tarpeiden mukaisesti yli 10 vuoden Amazon-kokemuksella.

Ota yhteyttä ››